Nakon dugotrajnog zagađenja
2

Građani prodisali: Zrak u Sarajevu konačno prve kategorije

FENA
Jutros se nad Sarajevom mogla vidjeti i duga
Jutros se nad Sarajevom mogla vidjeti i duga
Nakon što smo prethodnih mjesec dana imali tri-četiri epizode s povišenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku, u proteklih nekoliko dana situacija se vidno popravila, tako da danas na području Kantona Sarajevo imamo tzv. zrak prve kategorije, kazao je Agenciji FENA viši stručni saradnik u Odsjeku za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Enis Omerčić.

"Nijedan od posmatranih parametara ne prelazi granične vrijednosti", precizirao je Omerčić.

Slična je situacija i u Tuzlanskom kantonu gdje su na svim stanicama svi mjereni parametri ispod graničnih vrijednosti osim sumpordioksida na stanici Bukinje, ali ta stanica se nalazi u neposrednoj blizini termoelektrane, kazao je on.

Po njegovim riječima, generalno prema podacima koji su dostupni Federalnom hidrometeorološkom zavodu na području FBiH imamo dosta kvalitetan zrak.

Što se tiče narednog perioda očekivati je, kako je kazao, da neće doći do značajnog pogoršanja u naredna dva - tri dana.

"Međutim, kako se meteorološka situacija pogoršava ulazeći u kraj sedmice i vikend, moguće je očekivati da će u tom periodu doći do nekih povećanja", kazao je Omerčić dodavši da se ne može reći kolika će ta povećanja biti.