|

Zoran Kušić sporazumno priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti

Zoran Kušić sporazumno priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti
0
S
Sarajevo-x.com
26.2.2011. u 09:08
4
komentara
0

dijeljenja
Zoran Kušić sporazumno priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Kušića koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Kušića rođenog 06.04.1974. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je Kušić kao pripadnik Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije (SBP) MUP-a RS, dana 14. jula 1995. godine, u skladištu ZZ "Kravica", počinio ubistvo jednog zarobljenog civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u vrijeme oružanog sukoba na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, u sklopu široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva, znajući za takav napad, lišio života jednog zarobljenog muškarca Bošnjaka, čime je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, kao i sporazum o priznanju krivice.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...