{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Božidar Kuvelja se izjasnio se da nije kriv za genocid

S
7.4.2011. u 11:22
0
0
Božidar Kuvelja se izjasnio se da nije kriv za genocid
0
Božidar Kuvelja se izjasnio se da nije kriv za genocid
Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Božidar Kuvelja, optuženi Kuvelja izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. marta 2011. godine optužnicu u predmetu Božidar Kuvelja, koja optuženog Kuvelju tereti za krivično djelo genocid.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Kuvelja, kao policajac u sastavu II. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina, zajedno sa ostalim pripadnicima iste čete, dana 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu naselja na širem području Potočara, koja su do tada naseljavali stanovnici bošnjačke nacionalnosti. Pretresi su imali za cilj sakupljanje civilnog bošnjačkog stanovništva u "sabirni centar Potočari".

Optuženi Kuvelja je zajedno sa ostalim pripadnicima 1. čete vršio odvajanje muškaraca civila u dobi od sedam do 70 godina starosti, te ih sprovodio do kuće poznate kao "bijela kuća" u Potočarima, u kojoj su bili zatočeni i izloženi fizičkom maltretiranju. Nadalje, optuženi Kuvelja je, u večernjim satima 13. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Centra za obuku Jahorina, učestvovao u strijeljanju više od hiljadu zarobljenih muškaraca Bošnjaka, koje do tada nisu uspjeli usmrtili pripadnici II. odreda Šekovići.

Optuženi Kuvelja učestvovao je i u strijeljanju između 50 i 100 muškaraca Bošnjaka, ispred skladišta Kravica. Kako nadalje navodi optužnica, optuženi Kuvelja učestvovao je u strijeljanju grupe od oko 100 preživjelih muškaraca Bošnjaka iz skladišta Kravica, koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta radi ukazivanja ljekarske pomoći. Nakon njihovog izlaska pripadnici Centra za obuku Jahorina rafalnom paljbom iz automatskog naoružanja, izvršili su strijeljanje civila, dok je optuženi Kuvelja pucajući iz automatske puške vršio "ovjeravanje" svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: