BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora Božidaru Kuvelji

FENA
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid u Srebrenici, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, te zbog bojazni da bi boravkom na slobodi došlo do narušavanja javnog reda.

Odbrana se tome usprotivila, predlažući da se mjera pritvora zamijeni mjerama zabrane, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da postoje osnovi sumnje da je Božidar Kuvelja kao pripadnik Centra za obuku "Jahorina" pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) u julu 1995. učestovao u likvidaciji nekoliko desetina muškaraca Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u općini Bratunac.

"Osumnjičeni nije učestvovao sam u izvršenju krivičnog djela. Mnogo počinilaca tog djela je u bijegu, nalaze se u Srbiji, i boravkom na slobodi osumnjičeni bi mogao kontaktirati s njima", rekao je Bulić.

Kuvelju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u januaru ove godine na području Čajniča zbog sumnje da je počinio genocid u Srebrenici.

Tužilac je tražio produženje pritvora od mjesec dana koliko mu je potrebno da sasluša između pet do deset svjedoka.

On je dodao da se u Sudu BiH vode dva postupka protiv pripadnika jedinice kojoj je pripadao Kuvelja.

"Zaštićeni svjedoci u tim postupcima su i svjedoci u istrazi koja se vodi protiv Kuvelje. Boravkom na slobodi postoji opasnost da bi osumnjičeni mogao otkriti njihov identitet, te uticati na njih", kazao je Bulić, dodavši da bi puštanje Kuvelje na slobodu predstavljao ozbiljne smetnje u daljem vođenju istrage.

Izet Baždarević, branilac osumnjičenog, kazao je da ne spori da postoje osnovi sumnje da je Kuvelja počinio djelo za koje je osumnjičen, ali je naglasio da ne postoje razlozi za produženje pritvora.

"Moj branjenik je 15 godina na slobodi, znao je da se vodi istraga, a nikada nije utjecao ni na jednog svjedoka", kazao je Baždarević.

U Sudu BiH u toku je suđenje komandantu Centra za obuku Dušku Jeviću, komandirima četa ove jedinice Mendeljevu Đuriću i Neđi Ikoniću te komandiru jednog od vodova Goranu Markoviću.

Za zločine u Srebrenici optuženi su i pripadnici ovog centra Dragan Nešković, Zoran Ilić i Dragan Crnogorac, dok je Milivoje Ćirković, također nekadašnji pripadnik jedinice s Jahorine, osuđen na pet godina zatvora nakon priznanja krivice za ubistvo jednog zarobljenika, prenosi BIRN - Justice Report.