Zatražen pritvor
0

Božidar Kuvelja priznao da je pucao u grupu zarobljenika

Sarajevo-x.com
Državno tužilaštvo zatražilo je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi Kuvelja boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Izet Baždarević, branilac osumnjičenog, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), sumnjiči se da je u julu 1995. godine učestvovao u ubistvima nekoliko desetina muškaraca u zemljoradničkoj zadrugi Kravica.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Kuvelju na području Čajniča 18. januara ove godine.

U obrazloženju zahtjeva za određivanje pritvora, Ibro Bulić, Državni tužilac, je rekao da "postoji sigurna i osnovana sumnja" da je Kuvelja kriv za ubistva u Kravici.

"Tokom davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, sam osumnjičeni je dao djelimično priznanje, u kojem je rekao da je bio na poprištu gdje su se dešavale masovne likvidacije, te da je preduzeo aktivne radnje u krivičnom djelu. Rekao je da je po naredbi komandira voda pucao iz puškomitraljeza u grupu zarobljenika", dodao je Bulić.

Branilac osumnjičenog je rekao da ne osporava da postoji "sumnja o krivici", ali je dodao da bi "kućni pritvor bio puno adekvatnija mjera Suda".

"Zločin se desio prije 15 godina, a za sve to vrijeme moj branjenik nije vršio uticaj, niti je to pokušao. Također, smatram da je nemoguće govoriti o rušenju javnog mira kada je zločin počinjen tako davno", rekao je Baždarević.

Pred Državnim sudom trenutno je za ubistva počinjena u julu 1995. godine u Kravici optuženo sedam nekadašnjih pripadnika Centra za obuku "Jahorina" MUP-a RS, dok je Milivoje Ćirković, bivši pripadnik iste jedinice, nakon priznanja krivnje osuđen na pet godina zatvora.