|

Božidar Kuvelja priznao da je pucao u grupu zarobljenika

Božidar Kuvelja priznao da je pucao u grupu zarobljenika
0
S
Sarajevo-x.com
19.1.2011. u 12:34
0
komentara
0

dijeljenja
Božidar Kuvelja priznao da je pucao u grupu zarobljenika
Državno tužilaštvo zatražilo je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice, prenosi BIRN - Justice Report.
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi Kuvelja boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Izet Baždarević, branilac osumnjičenog, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), sumnjiči se da je u julu 1995. godine učestvovao u ubistvima nekoliko desetina muškaraca u zemljoradničkoj zadrugi Kravica.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Kuvelju na području Čajniča 18. januara ove godine.

U obrazloženju zahtjeva za određivanje pritvora, Ibro Bulić, Državni tužilac, je rekao da "postoji sigurna i osnovana sumnja" da je Kuvelja kriv za ubistva u Kravici.

"Tokom davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, sam osumnjičeni je dao djelimično priznanje, u kojem je rekao da je bio na poprištu gdje su se dešavale masovne likvidacije, te da je preduzeo aktivne radnje u krivičnom djelu. Rekao je da je po naredbi komandira voda pucao iz puškomitraljeza u grupu zarobljenika", dodao je Bulić.

Branilac osumnjičenog je rekao da ne osporava da postoji "sumnja o krivici", ali je dodao da bi "kućni pritvor bio puno adekvatnija mjera Suda".

"Zločin se desio prije 15 godina, a za sve to vrijeme moj branjenik nije vršio uticaj, niti je to pokušao. Također, smatram da je nemoguće govoriti o rušenju javnog mira kada je zločin počinjen tako davno", rekao je Baždarević.

Pred Državnim sudom trenutno je za ubistva počinjena u julu 1995. godine u Kravici optuženo sedam nekadašnjih pripadnika Centra za obuku "Jahorina" MUP-a RS, dok je Milivoje Ćirković, bivši pripadnik iste jedinice, nakon priznanja krivnje osuđen na pet godina zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.