{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Božidara Kuvelje

F
4.3.2011. u 09:47
0
2
Podignuta optužnica protiv Božidara Kuvelje
0
Podignuta optužnica protiv Božidara Kuvelje
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Božidara Kuvelje, zvanog "Hercegovac“, rođen 1971. godine u Čajniču, koji se tereti za krivično djelo genocida.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Kuvelja se tereti da je kao pripadnik Centra za obuku Jahorina MUP-a RS osobno i izravno, pucajući iz puškomitraljeza M-84 na području ZZ “Kravica”, sudjelovao u strijeljanjima više od jedne hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, te u prisilnom prikupljanju i transportiranju žena, djece i staraca, prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH.

U optužnici se navodi da je optuženi sudjelovao u strijeljanju oko 100 preživjelih Bošnjaka, koji su nakon što su preživjeli strijeljanje u ZZ “Kravica" na prevaran način pozivani da izađu, obećanjima da će im se ukazati ljekarska pomoć.

Nakon što su se ranjeni i preživjeli izvukli iz skladišta, navodi se da je optuženi Kuvelja, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz puškomitraljeza vršio strijeljanje, te nakon toga, u namjeri da ne bude preživjelih, pojedinačnim hicima ubijao žrtve koje su davale znakove života.

U optužnici se također navodi da je optuženi, kao pripadnik I čete Centra za obuku Jahorina, u razdoblju od 12. do 14. jula 1995. godine, sudjelovao u pretresu bošnjačkih kuća s ciljem sakupljanja bošnjačkog stanovništva i provođenja u bazu UN u Potočarima.

Optužen je i da je potom sudjelovao u prisilnom odvajanjem muškaraca od njihovih porodica, te transportiranju žena, djece i staraca iz Potočara prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH.

"Optuženi Kuvelja tereti se da je ubijanjem i prisilnim premještanjem pripadnika skupine Bošnjaka pomogao da se ona djelomično istrijebi kao nacionalna, etnička i vjerska skupina, čime je počinio kazneno djelo genocid", navodi se u saopćenju.

Optuženi se nalazi u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: