BiH
0

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Zorana Kušića za zločine u Srebrenici

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu protiv Zorana Kušića, bivšeg pripadnika Centra za obuku "Jahorina", za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

Kušić, bivši pripadnik Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), tereti se da je 14. jula 1995., postupajući po naređenju njemu nadređenog starješine, u blizini skladišta Zemljoradničke zadruge "Kravica" (općina Bratunac) ubio zarobljenog Bošnjaka.

Tužilaštvo BiH uputilo je Državnom sudu i prijedlog sporazuma kojim Kušić priznaje krivicu za ovaj zločin, saopćeno je iz BIRN-a.

Krivicu za isti zločin - ubistvo jednog zarobljenika u Kravici 14. jula 1995. u Sudu BiH je u septembru prošle godine priznao i Milivoje Ćirković, također bivši pripadnik Centra za obuku "Jahorina", koji je osuđen na pet godina zatvora.

Također, Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda SBP-a, u oktobru 2008. je priznao krivicu za učešće u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Kravici, te je osuđen na šest godina zatvora.

U Sudu BiH u toku je suđenje sedmorici bivših pripadnika Centra za obuku "Jahorina" - Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću, Neđi Ikoniću, kao i Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu, koji se terete za zločine počinjene u julu 1995. godine nad bošnjačkim stanovništvom s područja Srebrenice.