{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zoran Kušić osuđen na pet godina zatvora za zločine u Srebrenici

F
11.3.2011. u 13:20
0
0
Zoran Kušić osuđen na pet godina zatvora za zločine u Srebrenici
0
Zoran Kušić osuđen na pet godina zatvora za zločine u Srebrenici
Nakon što je prihvatio Sporazum o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Zorana Kušića, nekadašnjeg pripadnika Centra za obuku "Jahorina", na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici, javio je danas BIRN-Justice Report.
“Ova kazna će se možda nekima činiti blaga, ali imajući u vidu da se optuženi nije dobrovoljno prijavio u jedinicu, te da je prisilno deportovan na ratište, kao i da se obavezao da će sarađivati s Tužilaštvom na rasvjetljavanju zločina na području Srebrenice i svojim iskazanim kajanjem – smatram da će visina kazne u ovom slučaju postići svoju svrhu”, kazala je pri obrazlaganju presude sutkinja Minka Kreho.

Kušić je 25. februara ove godine s Državnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi je priznao da je 14. jula 1995. godine, postupajući po naređenju starješine, u blizini skladišta Zemljoradničke zadruge “Kravica” (opština Bratunac) ubio zarobljenog Bošnjaka, pucajući mu iz automatske puške u leđa.

“Žao mi je što sam ubio tog čovjeka. Kada bih mogao da vratim vrijeme, sigurno ne bih tako postupio. Iskreno se kajem i izvinjavam porodici koju sam unesrećio. Ne prođe dan da ne pomislim na to. Volio bih da odmorim svoju dušu”, kazao je Kušić.

Kako se navodi u optužnici, Kušić je bio pripadnik Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Kušić je oslobođen obaveze plaćanja troškova sudskog postupka, a porodica žrtve i oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Osuđeni je upućen na izdržavanje kazne.

Krivicu za isti zločin - ubistvo jednog zarobljenika u Kravici 14. jula 1995. - pred Sudom BiH je u septembru prošle godine priznao i Milivoje Ćirković, također bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina”, koji je osuđen na pet godina zatvora, dok je Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda SBP-a, u oktobru 2008. priznao krivicu za učešće u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Kravici, te je osuđen na šest godina zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: