Vlada TK visi o koncu
0

Zoran Jovanović napušta SDP BiH i postaje nezavisni poslanik?

Piše: D. Brkić
Zoran Jovanović (lijevo)
Zoran Jovanović (lijevo)
Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Domu naroda Parlamenta FBiH Zoran Jovanović blizu je odluke da napusti SDP BiH i postane nezavisni poslanik.

Naime, Jovanović je, kako nam je rekao, svoje nezadovoljstvo iskazao i na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH, a učinit će to i na sjednici Općinskog odbora Tuzla.

"Odluka nije zvanična i definitivna. Nisam zadovoljan dosadašnjim radom Vlade TK, a smatram da moramo poštovati Ustav TK, Ustav FBiH i Ustav BiH, jer smo prilikom preuzimanja mandata položili zakletvu. Ako se Ustav ne poštuje, onda nas to može odvesti u anarhiju. Kažem, nisam donio konačnu odluku, ali sam veoma blizu odluke da ubuduće djelujem kao nezavisni poslanik u Skupštini TK i Domu naroda F BiH", kaže za Klix.ba Zoran Jovanović, ujedno i predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u TK.

Ukoliko Jovanović postane nezavisni poslanik, aktuelna koalicija SDP, SBB, NS Radom za boljitak i BPS Sefer Halilović bit će dodatno uzdrmana. Naime, koalicija već ne može računati na poslanike Saliha Šabovića i Aliju Azabagića, koji će djelovati kao nezavisni poslanici, dok je neizvjestan status NS Radom za boljitak i BPS-a.

Ukoliko dođe do formiranja nove parlamentarne većine sa SDA i Strankom za BiH, nezavisnim poslanicima, NS Radom za boljitak i BPS-om, vrlo brzo će se pokrenuti procedura smjene aktuelne Vlade TK na čelu sa Seadom Čauševićem. Na taj način SDP bi postao opoziciona stranka u Tuzlanskom kantonu sa 13 poslanika u Skupštini TK.