BiH
0

Bajazit Jašarević "preživio" sjednicu Skupštine TK

Piše: D. Brkić
Bajazit Jašarević
Bajazit Jašarević
Bajazit Jašrević, poslanik SDA u Skupštini TK, i dalje će biti potpredsjednik tog tijela jer je prijedlog o njegovoj smjeni skinut s dnevnog reda. Jašarević je novi četverogodišnji mandat započeo u ulozi predsjednika Skupštine TK, ali je nakon pucanja koalicije SDP i SDA on imenovan za potpredsjednika, a Slađan Ilić za predsjednika.

U međuvremenu je aktuelna parlamentarna većina na mjesto potpredsjednika Skupštine TK, koje pripada poslaniku bošnjačke nacionalnosti, planirala postaviti Mahira Nurkanovića iz SBB-a.

Pošto je broj SBB-ovih poslanika prepolovljen, nakon isključenja Saliha Šabovića i ostavke Alije Azabagića te trenutno taj politički subjekt ima isti broj poslanika kao i NS Radom za boljitak i BPS Sefer Halilović.

S obzirom na to da su snage u Skupštini TK poravnate, odnosno da članice parlamentarne većine SBB, NS Radom za boljitak i BPS imaju isti broj poslanika, prijedlog o smjeni Bajazita Jašarevića je povučen, a nije poznato da li će biti uvršten u dnevni red februarske sjednice Skupštine TK.