Globalna akcija
128

Znamenitosti BiH utonule u mrak na sat vremena za planetu Zemlju

G. Š.
Ugašena svjetla na Starom mostu (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Uz najveće svjetske atrakcije, Stari most u Mostaru te brojne znamenitosti širom BiH su u 20.30 sati utonule u mrak na sat vremena u znak borbe protiv klimatskim promjena.

Na ovaj način se naša zemlja po 14 put pridružila globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) "Sat za planetu Zemlju", sa više od 7.000 gradova iz 178 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Glasnogovornik WWF-a Adria u BiH Edin Balalić kaže kako se svake godine broj sudionika u ovoj akciji povećava što je svojevrstan pokazatelj da se budi svijest o značaju ovog problema.

Koordinator WWF-a Adrija u BiH Zoran Mateljak podsjeća da je Mostar prvi grad koji se pridružio ovoj globalnoj akciji, pa se Stari most našao rame uz rame sa građevinama kakve su Eiffelov toranj i Sydneyska opera.

"Ovo je simbolična akcija u kojoj pozivamo na odgovorno korištenje prirodnih resursa i jedan odgovoran odnos prema prirodi općenito", kazao je Mateljak za Klix.ba.

Naglašava kako u današnje vrijeme svjedočimo da su neodgovoran odnos i nebriga prema okolišu zapravo i doveli do ove pandemije u kojoj se nalazimo.

"Činjenica da se sa divljih životinja virus prenio na ljude, je taj nemaran odnos prema divljem živom svijetu, koji nas je i gurnuo u ovu tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Svakako da je još bezbroj prijetnji koje nas mogu uvaliti u još veće nevolje, ako drastično ne promijenimo svoj odnos prema korištenju resursa, prema prirodi. Zajedno činimo cjelinu i ne možemo se ponašati kao da smo mi izolirani i kao da priroda neće uzvratiti udarac na tako grub način", upozorio je Mateljak govoreći na naš portal o značaju ovog događaja.

U sklopu akcije WWF ove godine proširuje svoje djelovanje i u virtualnom svijetu gdje će putem službene www.adrija.org prvi pt predstaviti pjesmu "Pokreni se za planet".

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena.

To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 miliona građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima.