{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zloglasni logor "Kod Sonje" htjeli prodati za 800.000 KM

N
19.4.2014. u 11:47
6
15
Zloglasni logor "Kod Sonje" htjeli prodati za 800.000 KM
6
Zloglasni logor "Kod Sonje" htjeli prodati za 800.000 KM
Foto: NAP
Zloglasni logor "Kod Sonje“ u Vogošći još uvijek čeka da dobije status muzeja stradalih logoraša. Iako su prije dvije godine lokalne vlasti, bivši ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić i predstavnici Saveza logoraša BiH, sa vlasnicom objekta Sonjom Beganović dogovorili plan za izgradnju spomen-obilježja stradalima, sve je još uvijek ostalo samo na papiru.
Kako je za NAP objasnio Ahmed Hido, predsjednik logoraša Vogošća, glavni problem predstavljali su advokati Sonje Beganović koju su za prodaju objekta tražili 800.000 maraka, što je previsoka cijena za Kanton Sarajevo.

"Nakon toga, vlasnica Sonja Beganović je umrla i sve je stalo", rekao je Hido.

Zloglasni logor "Kod Sonje“ poznat je po zatočeništvu Bošnjakinja koje je vojska Republike Srpske silovala i ubijala. Među tadašnjom vojskom RS-a logor je bio poznat kao "bordel“, koji, govorilo je tadašnje rukovodstvo vojske RS-a "služi za podizanje morala srpske vojske“.

No, logor će u javnosti postati poznat nakon što su silovane žene otkrile kako je "Kod Sonje“ dolazio i silovao Bošnjakinje i tadašnji prvi čovjek Mirovnih snaga UN-a za BiH general Luis Mekenzi.

"Ideja za osnivanje muzeja i spomen obilježja ovog mjesta stradanja će sigurno biti realizovana. Vlasništvo nad objektom pripalo je njenoj snahi i unucima. I mi ćemo sigurno pregovarati i sa njima i tražiti način kako da taj objekt pretvorima u spomen muzej", kaže Hido za agenciju Patria.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: