{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. logoraši dobijaju muzej na mjestu najozloglašenijeg logora "Luka" u Brčkom

21.4.2014. u 17:25
37
32
Bh. logoraši dobijaju muzej na mjestu najozloglašenijeg logora "Luka" u Brčkom
37
Bh. logoraši dobijaju muzej na mjestu najozloglašenijeg logora "Luka" u Brčkom
Brčko, maj 1992. godina
Više od 200.000 civila preživjelo je strahote logora u BiH tokom rata 1992-1995. Blizu 30.000 logoraša je ubijeno ili se vode kao nestali. Nakon 20 godina, preživjele žrtve dobit će mjesto u kojem će moći obilježiti godišnjice svog spasa, te se prisjetiti onih koji nisu uspjeli preživjeti, a da im niko to ne brani. Spomen soba - Muzej logoraša BiH bit će otvoren u Brčkom 8. maja.
Muzej će biti otvoren u javnom preduzeća "Luka Brčko", mjestu gdje se tokom rata nalazio jedan od najozloglašeniji srpskih koncentracionih logora na brčanskome području.

"Ovo je prvi muzej u BiH koji je posvećen žrtvama - logorašima. U njemu će se nalaziti oko 80 slika iz logora i 110 dokumenata (prepiski upravitelja logorima i naredbe) koji su bili dokaz na sudovima u BiH i van nje. Ako želimo da pričamo istinito o suživotu i toleranciji to je objekat koji može govoriti i prenijeti poruku o organiziranom načinu izvršenja i prikrivanja zločina. Potrebno je da se vodi dijalog istine o onome što se dešavalo tokom ratnog perioda 1992-1995", rekao je za Klix.ba Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Zatočenici su u logoru "Luka Brčko" spavali su na komadima papira, bez pokrivača. Krici mučenih ljudi čuli su se s one strane Save u Gunji (Hrvatska) i nisu prestajali dan i noć. Srpski zločinci sjekli su zatočenim Bošnjacima noseve, uši, prste, parali im utrobe razbijenim bocama, ubijali ih čekićem, sjekirom, tupim predmetima, uvrtali im žicu u nos pa je potom naglo čupali, rezali genitalije... Neke su nakon mučenja streljali. Upravitelj logora Goran Jelisić zvani Adolf priznao je krivnju u Haškom tribunalu i osuđen je na 40 godina zatvora. Trenutno služi kaznu u zatvoru u Italiji. Branko Pudić osuđen je na godinu dana zbog zlostavljanja zatvorenika u logoru Luka. Monika Simonović, poznata kako "žena monstrum" osuđena je na četiri godine zatvora.

Spomen soba - Muzej logoraša BiH bit će otvoren u četvrtak, 8. maja, kada će se odati počast svim žrtvama logora. U logoru Luka na svirep način je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: