BiH
37

Bh. logoraši dobijaju muzej na mjestu najozloglašenijeg logora "Luka" u Brčkom

Piše: M. N.
Brčko, maj 1992. godina
Brčko, maj 1992. godina
Više od 200.000 civila preživjelo je strahote logora u BiH tokom rata 1992-1995. Blizu 30.000 logoraša je ubijeno ili se vode kao nestali. Nakon 20 godina, preživjele žrtve dobit će mjesto u kojem će moći obilježiti godišnjice svog spasa, te se prisjetiti onih koji nisu uspjeli preživjeti, a da im niko to ne brani. Spomen soba - Muzej logoraša BiH bit će otvoren u Brčkom 8. maja.

Muzej će biti otvoren u javnom preduzeća "Luka Brčko", mjestu gdje se tokom rata nalazio jedan od najozloglašeniji srpskih koncentracionih logora na brčanskome području.

"Ovo je prvi muzej u BiH koji je posvećen žrtvama - logorašima. U njemu će se nalaziti oko 80 slika iz logora i 110 dokumenata (prepiski upravitelja logorima i naredbe) koji su bili dokaz na sudovima u BiH i van nje. Ako želimo da pričamo istinito o suživotu i toleranciji to je objekat koji može govoriti i prenijeti poruku o organiziranom načinu izvršenja i prikrivanja zločina. Potrebno je da se vodi dijalog istine o onome što se dešavalo tokom ratnog perioda 1992-1995", rekao je za Klix.ba Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Zatočenici su u logoru "Luka Brčko" spavali su na komadima papira, bez pokrivača. Krici mučenih ljudi čuli su se s one strane Save u Gunji (Hrvatska) i nisu prestajali dan i noć. Srpski zločinci sjekli su zatočenim Bošnjacima noseve, uši, prste, parali im utrobe razbijenim bocama, ubijali ih čekićem, sjekirom, tupim predmetima, uvrtali im žicu u nos pa je potom naglo čupali, rezali genitalije... Neke su nakon mučenja streljali. Upravitelj logora Goran Jelisić zvani Adolf priznao je krivnju u Haškom tribunalu i osuđen je na 40 godina zatvora. Trenutno služi kaznu u zatvoru u Italiji. Branko Pudić osuđen je na godinu dana zbog zlostavljanja zatvorenika u logoru Luka. Monika Simonović, poznata kako "žena monstrum" osuđena je na četiri godine zatvora.

Spomen soba - Muzej logoraša BiH bit će otvoren u četvrtak, 8. maja, kada će se odati počast svim žrtvama logora. U logoru Luka na svirep način je ubijeno više od 1.000 ljudi.