BiH
136

Obilježavanje godišnjice: Strahote logora Batković prošlo 4.000 muškaraca, žena i djece

Piše: M. N.
Više od 4.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz strahote logora Batković koji se nalazio 12 kilometara udaljen od Bijeljine. Veliki broj umro je od gladi, mučenja, a žene, majke i njihove kćerke su silovane.

Savez logoraša BiH svakog 1. aprila obilježava godišnjicu stradanja u ovom logoru. Tako će biti i ove godine.

"To je jedan od većih logora koji je bio aktivan 1992-1995, pa čak i 1996. godine. Tu su dovođeni ljudi iz Prijedora, Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Krajine, Bijeljine, Brčkog, Janje, pa i sa Manjače. Bila je to vrsta tranzicijskog logora. Žrtve su prošle stravična zlostavljanja, mučenja", rekao je za Klix.ba Jasmin Mešanović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Logor je otvoren u aprilu 1992. godine. U njemu nisu bili pošteđeni ni stari ni djeca, niti žene. Zarobljeni su bili nagurani u zagušljivu prostoriju. Za doručak su dobijali krišku hljeba, malo putera, ponekad jaje, a za ručak komad hljeba i tekućinu koja je samo podsjećala na supu. Osim te vrste mučenja, svakodnevno su premlaćivani na najbrutalniji način. Žene su silovane, njihovu djecu su tukli i također silovali.

Sutra će se s početkom u 12:30 obići mjesto logora, odati počast onima koji nisu preživjeli, te onima, herojima, koji su preživjeli ove strahote.

"Najvažnija je poruka da se nikada to ne zaboravi", istakao je Mešanović.

Za ove zločine optuženi su Petar Dmitrović, kao zapovjednik logora, Đoko Pajić kao njegov nasljednik, Đorđe Krstić kao Pajićev zamjenik i Ljubomir Mišić, kao komandir straže. Svima se na teret stavlja krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u ovom logoru, u periodu od juna 1992. do juna 1994. godine. Postupak se vodi u Okružnom sudu u Bijeljini. Optuženi se brane sa slobode.