BiH
1

Bijeljina: Torture u zloglasnom Batkoviću prošlo je više od 4.000 ljudi

Anadolija
(Foto: Klix.ba)
Više stotina bivših logoraša i članova Saveza logoraša BiH danas je obilježilo godišnjicu stradanja Bošnjaka i Hrvata u logoru Batković kod Bijeljine.

Logor na poljoprivrednom dobru u mjestu Batković otvoren je 1992. godine. Tokom četiri godine kroz njega je prošlo više od 4.000 logoraša koji su ubijani i mučeni na najbrutalnije načine. Kroz ovaj zloglasni logor su prošli zatvorenici od Podrinja do Krajine, a dio preživjelih se pojavio danas na obilježavanju godišnjice.

Kako je za AA rekao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, danas se u Batkovićima okupilo blizu 300 logoraša iz Sanskog Mosta, Ključa, Bijeljine, Janje... Osim logoraša, na skup su došli i članovi porodica žrtava, kao i bošnjački predstavnici vlasti iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Mešković je kazao kako se na obilježavanju godišnjice nije pojavio niko od predstavnika lokalne vlasti iz Bijeljine, iako su dobili poziv.

Prema njegovim riječima, skupom je odata počast logorašima iz Batkovića, ali i svih logora u BiH.

"Kroz ovakve aktivnosti želimo poslati jasnu poruku da se ovo ne zaboravi i ne ponovi. Također, želimo i da prenesemo iskustva logoraša na mlađe generacije. Oni moraju znati šta se dešavalo od 1992. do 1995. godine", rekao je Mešković.

Predsjednik Saveza logoraša BiH je rekao kako podaci o broju logoraša u BiH govore kako vlasti moraju posvetiti dužnu pažnju ovoj populaciji.

Prema informacijama do kojih je došao Savez logoraša, u BiH je tokom agresije logore i zatvore preživjelo više od 200.000 civila. Blizu 30.000 logoraša je ubijeno ili se vode kao nestali.

U BiH je tokom proteklog rata registrirano 657 logora i zatvora od kojih su najzloglasniji bili Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica, Kula kod Sarajeva...