BiH
1

Preživjeli logoraši iz Vogošće se prisjetili najtežih dana svog života

FENA
(Foto: FENA)
Godišnji skup preživjelih logoraša s područja općine Vogošća te drugih općina koji su tokom odbrambenooslobodilačkog rata u BiH bili prisiljeno zatvoreni u logorima na području Vogošće upriličen je danas u Semizovcu kod Sarajeva.

Najpoznatiji logori u Vogošći su bili "Kod Sonje", "Kasarna u Semizovcu", "Planjina kuća" i mnogu drugi, a kroz njih je prošlo oko 7.000 logoraša.

Naoružane nepoznate osobe i komšije su 3. maja 1992. godine nasilu ušle u kuću bivšeg logoraša Muje Abaza koji je doručkovao sa svojom porodicom.

"Bez ikakvog razloga su počeli da me tuku. Toliko su me udarali da nisam znao gdje sam od bolova. Bio sam šest mjeseci zatvoren u Planjinoj kući. Jednog dana sam kopao rovove za srpsku vojsku kada mi je prišao Dragan Damjanović. Uhvatio me za kosu i nožem mi urezao krst na čelo, a onda me natjerao da pijem svoju krv", prisjetio se Abaz.

Dodao je da je to najgori dan u njegovom životu.

Sud BiH je osudio Damjanovića na 20 godina zatvora za zločine počinjene u logorima Bunker i Planjina kuća, te na lokalitetu brda Žuč.

Damjanović je za vrijeme rata bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Tereti se da je u okviru sistematskih napada RS-a od jula 1992. do kraja januara 1993. godine, ubijao, mučio, silovao, te vršio druga nečovječna djela protiv bošnjačkog stanovništva.

Predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća Ahmed Hido kazao je da su na današnji dan njihove komšije i vojska napravili nekoliko logora u Vogošći.

"Neki su kopali rovove ili su bili živi štitovi. Neki su se vratili, a neki nisu", kazao je.

Dodao je da je iz logora Planjina kuća odvedeno 28 Bošnjaka u nepoznatom pravcu i od tada se za njih više ništa ne zna. U ovaj logor su dovođeni ljudi iz Hadžića, Ilijaša, Sokoca, Goražda i Sarajeva.

"Da su živi, već bi se vratili", rekao je Hido.

On je bio zatvoren u logoru Bunker šest mjeseci. Svaki treći dan je dobivao krišku hljeba.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je da je u BiH postojalo 657 logora.

"U BiH se vrlo malo pažnje posvećuje logorašima i organiziranom načinu izvršenja zločina i njegovom prikrivanju. Dokaz da su ti logori postojali su sve masovne grobnice koje se otkrivaju i nakon 18 godina", naglasio je.

Dodao je da za svaki logor postoje po tri priče, ali da je istina samo jedna. Naglasio je da tu istinu treba prenijeti na mlađe generacije da se ne doživi i ponovi zlo koje se desilo 1992.-1995. godine.