BiH
0

Mostar: Dvije decenije od zatvaranja logora tzv. Herceg-Bosne

Klix.ba
Na današnji dan prije 20 godina započelo je zatvaranje zloglasnih logora tzv. hrvatske republike Herceg-Bosne.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehitlucima u Mostaru, članovi Udruženja logoraša "Mostar" obilježili su danas dvije decenije od početka zatvaranja logora tzv. Herceg-Bosne.

"Raspuštanje logora je počelo 19. marta, ali je njihovo zatvaranje trajalo znatno duže. Slike i scene koje smo mi, kao logoraši, proživljavali i danas su vrlo žive u mojim sjećanjima. Doći će vrijeme da javnost sazna ko su sve bili oni koji su ljude odvodili u logor, kao i ko su bili izvršioci napada na zgradu Vranice u kojoj je bila smještena komanda Prve mostarske brigade i Četvrtog korpusa", rekao je Safet Nožić Udruženja logoraša "Mostar", podsjećajući da je zatvaranju logora prethodilo potpisivanje Washingtonskog sporazuma.

Nožić je održao čas historije učesnicima mostarskih škola u povodu ovog značajnog datuma.

Član Upravnog odbora Udruženja Edin Batlak, također, naveo je da su slike od prije dvije decenije vrlo svježe.

"Iako su se mnoge stvari od dana kada smo ugledali slobodu promijenile, neke vrlo bitne, kao što je pitanje uređenja BiH, praktično, stoji na istim pozicijama kao 1994. godine. Nema velikog napretka i mi logoraši smo jako zabrinuti za budućnost. Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme ponovo aktuelizira pitanje trećeg entiteta. To je projekt tzv. Herceg-Bosne, u suštini to je ista ona priča koja je nas odvela u logore", rekao je Batlak.