BiH
0

Počinju radovi na Muzeju stradanja logoraša

Klix.ba
Uskoro će započeti radovi na opremanju prvog Muzeja stradanja logoraša u BiH, koji će se nalaziti u spomen-sobi nekadašnjeg logora Luka u Brčkom.

Kako je najavljeno iz Saveza logoraša BiH, u ovom muzejskom prostoru će se nalaziti sva arhivska građa koja govori o težini zločina nad logorašima u BiH.

“Ovdje neće biti izložena samo stradanja logoraša brčanske Luke, nego i Manjače, Sušice, Batkovića i ostalih 650 logora za koje postoje presude, ili sudova u BiH ili Međunarodnog suda, da je postojao logor i da su u njemu vršeni zločini nad logorašima”, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

On je dodao da je ovo prvi ovakav muzej koji će se otvoriti u BiH, a Brčko je odabrano jer je uvijek do sada bilo “ogledni primjer pozitivne energije i djelovanja”.

Izgradnja Muzeja stradanja logoraša u Brčko Distriktu u konačnici će koštati 150.000 KM, a sredstava je obezbijedio Savez logoraša BiH.

Novčanu pomoć prilikom izgradnje će pružiti Vlada i Skupština Brčko Distrikta sa po 10.000 KM, dok je Javno preduzeće Luka Brčko ustupilo ovaj prostor na korištenje kako bi mogao biti adaptiran u skladu s projektom. “Izvršna i zakonodavna vlast u distriktu su nam svesrdno pomogle i pomažu u realizaciji ove ideje, na način da dobijemo sve dozvole neophodne za njegovu izgradnju, tako da za sada ne nailazimo na bilo kakave probleme”, dodao je Mešković.

Muzej stradanja logoraša u Brčkom bi trebao biti u potpunosti završen i svečano otvoren početkom maja ove godine.