BiH
140

Česi i Španci u maju počinju graditi državni zatvor u Istočnom Sarajevu

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Državni zatvor koji se gradi u Istočnom Sarajevu, tačnije u mjestu Naklo, već je trebao primiti prve zatvorenike u ovoj godini, a i ranije. Međutim, on je još uvijek samo visoka zidina koja daje obrise buduće zgrade. Gradnja će, bar tako najavljuju, početi u maju.

Naša ekipa je posjetila mjesto budućeg zatvora gdje odavno stoje zidine i ništa više. Do njega se dolazi još uvijek lošim putem, odnosno makadamom na zadnjih nekoliko stotina metara. Ukoliko dolazite iz pravca Hrasnice, onda je zatvor zadnji objekat na kraju ulice Miloša Obiliča u mjestu Naklo. Prve kuće od njega su udaljene do 300 metara.

Prošle je godine izgradnja zatvora prologirana zbog poništavanja tendera. Ovog puta međunarodni tender je raspisan početkom godine, tačnije rok za dostavu prijava je istekao 11. februara.

Kada je u pitanju ovaj tender, tenderska procedura za izbor glavnog izvođača radova je završena. Izabran je najpovoljniji ponuđač, a to je češko-španski konzorcij OHL ŽS.

"Trenutno je u toku žalbeni period. Ukoliko tokom ovog perioda ne bude žalbi, po njegovom isteku, ugovor sa izabranim ponuđačem će biti potpisan. Planirani početak radova je maj 2014. godine", kaže za Klix.ba Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje državnog zatvora.

Gradnja zatvora će koštati oko 27 miliona eura. Novac je u potpunosti osiguran.

"Osim za izgradnju, sredstva će se iskoristit za sve ostale potrebne aktivnosti u implementaciji čitavog projekta. Finansiranje se vrši iz kredita Razvojne banke Vijeća evrope u iznosu od 19.3 miliona eura, doancija iz IPA fondova 9,15, Kraljevine Švedske dva miliona i SAD za obuku budućeg osoblja daje 1,1 milion dolara, a finansirat će se i iz domaćih sredstava u iznosu od 6,15 miliona eura", kaže Bašić.

Kada je u pitanju kapacitet zatvora, tamo će moći boraviti 298 osuđenika i 50 pritvorenika. No, na to će se čekati još najmanje dvije godine, jer ako sve bude išlo po planu objekat će početi sa radom tek sredinom 2016. godine.

Državni zatvor bi trebao zadovoljavati najviše standarde, kako u sigurnosnom, tako i u svakom drugom pogledu. Prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebale biti veličine 12 metara kvadratnih.

U državnom zatvoru kaznu će izdržavati počinioci najtežih djela, poput ratnih zločinaca te počinioci ostalih teških krivičnih djela.

Kada je u pitanju pristupni put, on je kaže je završen u julu 2012. godine, u skladu sa projektom. Glavni ulaz u zatvor je predviđen sa sjeverozapadne strane kompleksa.