BiH
266

Gradnja Državnog zatvora napokon počinje krajem juna

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina će sredinom 2016. godine napokon dobiti državni zatvor u Istočnom Sarajevu, tačnije u mjestu Naklo. Zatvor je već odavno trebao primiti zatvorenike, budući da je projekat gradnje počeo još 2006. godine, ali zbog niza prepreka do sada je izgrađen samo zaštitni zid.

Češko-španski konzorcij, OHL ŽS - Brno i OHL Madrid, gradnju će započeti za petnaestak dana. Ovo je prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih osoba, odnosno poštovat će takozvana evropska zatvorska pravila.

Vrijednost projekta je 39,6 miliona eura, od čega je 6,45 miliona iz budžeta BiH, 11,15 miliona donatorskih sredstava EU i Karaljevine Švedske, 1,7 tehničke pomoći EU, 19,3 kredita Razvojne banke Vijeća Evrope i 1,1 milion dolara je donacija Vlade SAD-a, što je namijenjeno za obuku zatvorskog osoblja. Vrijednost ugovora po izvođenju radova je 26,5 miliona eura.

Kada je u pitanju kapacitet zatvora, tamo će moći boraviti 298 zatvorenika i 50 pritvorenika. Prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebale biti veličine 12 metara kvadratnih.

Podsjetimo, do sada je samo sagrađen zaštitni zid visine nekoliko metara te su izgrađeni pristupni putevi, zašto se toliko čekalo i zašto se kasni s zgradnjom, objašnjava Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje državnog zatvora.

"Dio radova je započet davno, kada je urađen taj zaštitni zid. Od tada je došlo do prekida, jer postojeći projekat nije odgovarao evropskim standardima i moralo se pristupiti izgradnji novog, tako da je stvarna implementacija projekta počela od 2011. godine. Osim tog potpornog zida, urađene su i druge stvari, poput brojnih elaborata", kaže Bašić.

No, to nije sve, poništavani su i tenderi koji su raspisivani za izvođača radova, a Bašić kaže da je to bilo opravdano. Ovog puta međunarodni tender je raspisan početkom godine, tačnije rok za dostavu prijava je istekao 11. februara.

Od 2006. godine do sada na projekat je potrošeno oko četiri miliona maraka, ali tu nije uračunata procijenjena vrijednost zemljišta, kao ni iznos tehničke pomoći EU od 1,7 miliona eura.

Danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji Državnog zatvora između Jedinice za implementaciju projekta i grupe ponuđača OHL ŽS - Brno iz Češke i OHL Madrid, iz Španije. Tačan datum početka radova još nije poznat, ali to bi trebalo biti u narednih dvadesetak dana, odnosno krajem mjeseca. Napomenimo, oko 30 posto radova je predviđeno da preuzmu domaće firme kao podizvođači.

Spomenimo i to da će se dio sagrađenog zaštitnog zida morati rušiti. Bašić kaže da će to biti manji dio, na užoj strani, a da će 80 posto te građevine ostati.

U zatvoru će boraviti samo osuđenici muškarci, a u Ministarstvu pravde nemaju odgovor na pitanje šta će biti sa ženama zatvorenicama.

"U narednoj fazi glavni nosioci posla i odgovornosti će biti izvođači radova, nadzorni organ, Jedinica za implementaciju projekta i Upravni odbor. Od izvođača se očekuje da u potpunosti na način kako je to dogovoreno te da do roka kada je to dogovoreno, završi svoje obaveze. Vjerujem da ćemo sredinom 2016. godine konačno dobiti prvi Državni zatvor", kazao je Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine.