BiH
41

Život u strahu od klizišta: Mještani Čana kod Tuzle dvije godine ne spavaju mirno

Piše: A. K.
Dio zaštite koja je napravljena (Foto: Klix.ba)
Nekoliko porodica iz prigradskog naselja Čane nadomak Tuzle već dvije godine ne spava mirno.

Među njima su i braća Ivan i Šimo Čanić koji sa svojim porodicama žive u neprekidnoj strepnji od urušavanja svojih domova zbog klizišta koje je 2014. godine pokrenulo ogromne količine zemlje.

Kako tvrde, u proteklom periodu nadležni su vrlo malo uradili na sanaciji posljedica, a na njihove vapaje za pomoć konstantno se oglušuju.

"Od nadležnih niko ništa ne poduzima kada je u pitanju rješavanje našeg problema. Sav novac se ulaže u grad, a mi smo zaboravljeni. Nakon što se problem desio 2014. godine, nama su nadležni dva puta došli, uklonili dio zemlje koji se obrušio, pročistili lokalni put i na tome se sve završilo“, kaže za Klix.ba Ivan Čanić pokazujući ogromne količine zemlje koja direktno prijeti njegovoj kući.

Ističe i da svakodnevno radi na uklanjanju naslaga blata koje se stvaraju uz sami ulaz u kuću.

"Da ne pravim zaštite svo blato i mulj bi mi završili u kući. Svi skupa pokušavamo usmjeriti zemlju da ide u drugom pravcu, ali bezuspješno. To je posao za stručnjake", nastavlja Ivan.

Njegov brat Šimo kaže nam da strepi od kišnih padavina usljed kojih dolazi do pokretanja zemlje.

"Prva kiša kad padne mi moramo izaći iz svojih domova. Spavamo kod familije. Umorni smo od molbi da nam se pomogne. Nekoliko razgovora je obavljeno sa nadležnima, ali konkretnih koraka kada je u pitanju rješavanje problema još uvijek nema. U oktobru prošle godine nam je obećano da će biti riješeno, ali do danas, vidite i sami, ništa nije urađeno", dodaje Šimo koji ne zna više na čija vrata da pokuca.

Istu sudbinu dijeli i Mato Matanović sa porodicom.

"Nedavno je doslovno dio brda sletio dole. Sve smo to bili prinuđeni počistiti i zaštititi se onoliko koliko smo mogli. Na sprečavanju problema do sada smo dali sve od sebe, ali nam je potrebna stručna pomoć nadležnih", kaže nam Matanović.

Naši sagovornici naglašavaju da mještani ovog prigradskog naselja, koje pripada Mjesnoj zajednici Gornja Lipnica, više ništa ne mogu učiniti.

Nadležnima upućuju još jedan apel za pomoć, jer kako kažu, ljudski životi su izloženi direktnoj opasnosti.