BiH
8

Mještani Čajića kod Tuzle žive u strahu: Šljaka iz rudnika uništila jednu kuću, a sada prijeti i ostalim

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Površinski kop Dubrave Rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka iznad prigradskog naselja Čajići nadomak Tuzle izgradio je vještačko jezero u kojem je šljaka prije nekoliko godina dosegla 13 puta veću visinu od dozvoljene. Usljed toga došlo je do potapanja imanja mještana i uništenja nekoliko pomoćnih objekata, a samo je pitanje dana kada će voda i šljaka početi navirati i u njihove domove.

Da stanje postaje zabrinjavajuće u prilog ide i činjenica da je porodica Milice Šegić prije nekoliko mjeseci morala napustiti svoju kuću čiji su temelji u potpunosti uništeni.

Mještani Čajića u razgovoru za Klix.ba kažu da se već mjesecima obraćaju nadležnima. Međutim, kako ističu, na njihove vapaje niko ne obraća pažnju.

Ivo Čajić u ovom naselju živi već više od pet decenija. Njegovo imanje do prije nekoliko godina bilo je bogato raznim povrtlarskim kulturama. Danas, priča nam on, zbog prekomjernog naviranja otpadnih voda i šljake, ništa se ne može zasijati.

"Ribnjak i plastenik koje sam imao pored kuće također su u potpunosti uništeni. Nekoliko puta smo se obraćali nadležnima, međutim niko ništa ne poduzima kako bi se naš problem riješio. Jedino su iz Civilne zaštite došli kada je komšinicu Milicu trebalo iseliti iz kuće. Nadležni inspektori su postavili traku oko objekta i na tome se sve završilo. Više ne znamo šta da radimo", priča nam zabrinuti Ivo.

Nastavlja da je situacija najkritičnija u vrijeme obilnih kišnih padavina, kada prilikom naviranja mulja i pijeska te nanosa zemlje dolazi do začepljenja odvodnih cijevi.

"Najviše se bojimo velikih kiša jer tada zemlja, mulj i pijesak idu prema nama, a voda koja nema gdje oticati u potpunosti potapa naša imanja. Situacija je veoma teška. Noćima ne smijemo zaspati zbog ovog problema, jer smo došli do te razine da su nam i životi ugroženi", nastavlja Ivo prisjećajući se situacije od prije dvije godine.

"Voda je navirala u tolikoj mjeri da je malo nedostajalo da potopi i kuću, a nanosi su nam blokirali glavni put koji smo sami morali očistiti."

Ivica Čajić kaže da je stanje u ovom prigradskom naselju svakim danom sve gore, a životi ljudi sve ugroženiji.

"Već više od 20 godina imamo problema sa RMU Kreka, jer su nas odlaganjem šljake i jalovinskog zemljišta totalno ugrozili. U svoj posjed ne možemo izaći zbog vode koja je dovela do stvaranja jezera u našim dvorištima. U ljetnom periodu ne možemo živjeti od neugodnih mirisa i komaraca, ali to izgleda da nikoga od nadležnih ne zanima", ogorčeno kaže Ivica.

Mještani zbog nanosa živog blata odnedavno ne mogu prići ni svojim voćnjacima u koje su, kako navode, uložili godine truda.

"Mi apsolutno nikako ne možemo prići našim posjedima i to nas mnogo pogađa. Sebi bi pribavili i ogrjev za zimu, ali kako da uđemo u svoje kada živo blato navire sa svih strana", ističe Anto Čajić.

Naši sagovornici na kraju još jednom pozivaju nadležne da se ozbiljnije uključe u rješavanje višegodišnjih problema koji su, naglašavaju, doveli do toga da su uslovi za život u ovom naselju postali nemogući.