Zatvorske priče
5

Život iza rešetaka KPZ Sarajevo

Piše: Amra Kovač
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Kazneno – popravnom zavodu Sarajevo kaznu trenutno izdržava 20 osuđenih osoba, dok se u pritvorskoj jedinici KPZ-a nalaze 134 pritvorenika, od čega je pet žena. Ovaj zatvor je, prema evropskim standardima, predviđen za 18 osuđenika, a pritvorska jedinica ima kapacitet da primi 110 osoba. Naša ekipa rječju i slikom vodi vas kroz život poznatog sarajevskog Centralnog zatvora.

Kako osuđenici provode dan

Zatvorenici ustaju u 6.30 sati. Doručak je od 7.30 do 8 sati.

Potom osuđenici idu na takozvane radne aktivnosti. Neki rade u kuhinji, neki na održavanje objekta Zavoda odnosno rade sitnije popravke kao što su zamjena pločica, stakala, popravke slavina, a neki u vešeraju…

Ekipa portala Sarajevo-x.com u Zavod je došla u 10.00 sati, kada su zatvorenici već uveliko obavljali svoje radne zadatke.

Prvo smo ušli u kuhinju. Zatekli smo Zitu Cvetića, šefa kuhinje, i nekoliko osuđenika. Pripremali su ručak.

  • Mnogi osuđenici žele raditi u kuhinji, i trenutno njih sedam ovdje obavlja radne aktivnosti. Dešavalo se i da osuđenici nakon što izdrže zatvorsku kaznu ponude nam da nastave raditi kod nas kao kuhari – kaže nam Cvetić, koji već 29 godina radi kao kuhar u zatvorima.

Nakon kuhinje ulazimo u vešeraj. I tamo radi nekoliko osuđenika, a među njima je i Eldin Đip.

  • Osuđen sam na pet mjeseci zatvora zbog krađe. Imam još četiri da odležim. U zatvoru sam shvatio neke stvari i volio bih kada izađem odavde naći posao i početi pošteno živjeti – kaže Đip.

U vešeraju se peru zatvorske posteljine. Lične stvari zatvorenici ne peru u vešeraju osim ako zatvorenik ne uputi poseban zahtjev za to. Obično rodbina koja dolazi u posjetu osuđenima donosi čisti, a uzima prljavi veš.

Radne aktivnosti osuđenika traju do 13.00 sati kada je vrijeme ručka.

Nakon ručka odnosno od 13.30 do 16.00 sati nastavljaju se radne aktivnosti.

Od 16.00 do 18.00 sati su slobodne aktivnosti, odnosno, u to vrijeme zatvorenici se mogu odmarati u svojoj sobi, ići u šetnju, ili, pak, boraviti u sobi za slobodne aktivnosti gdje se nalazi televizor, sto za stoni tenis i sprava za podizanje tegova.

Prije izvjesnog vremena uvedena je kablovska televizija, a odnedavno osuđenici imaju i play station.

Zbog nedostataka uslova ova ustanova nema radionice za resocijalizaciju osuđenih osoba poput pohađanja osnovne i srednje škole, kurseva računara i slično, dok u KPZ – u Zenica takve radionice postoje.

U 18 sati je večera koja traje do 18.30 sati.

U 19 sati počinju redarske dužnosti odnosno tada osuđenici čiste sobe u kojima borave, zajedničke prostorije kao što je sala za slobodne aktivnosti, hodnik, stepenište, WC, iznose smeće…

Kada završe sa čišćenjem, zatvorenici opet mogu gledati televizor ili se zanimati nečim drugim u sobi za slobodne aktivnosti do 22 sata, kada idu na spavanje. Ako na programu ima neka zanimljiva utakmica ili film, vrijeme spavanja se može pomjeriti za sat vremena odnosno dok se utakmica ili film ne završi. Za praznike ili Novu godinu vrijeme spavanja se pomjera i do tri ili četiri sata ujutru.

Devedeset posto osuđenika iz KPZ-a Sarajevo mogu koristiti vanzavodske pogodnosti kao što su slobodni vikendi, godišnji odmori. U ovoj godini se nije desio nijedan slučaj da osuđenici iz ovog Zavoda odu na vikend, a da se ne vrate, dok je u Odjeljenjima na Igmanu i Ustikolini takvih slučajeva bilo. Osobe koje iskoriste vanzavodske pogodnosti za bježanje, budu sankcionisane i ne mogu više koristiti te pogodnosti.

Do sukoba osuđenika, kako saznajemo od zaposlenih, rijetko dolazi. Razlog tome je što ako postoji sumnja da bi između dvije osobe moglo doći do sukoba, jedna se prebacuje u KPZ Zenica.

Osuđenici na posjetu imaju pravo nedjeljom, a u Zavodu postoji i soba koju većina zatvorenika zove 'ljubavna soba'. Naime, tu sobu osuđenici koriste kada im u posjetu dolaze vjenčane ili nevjenčane supruge.

U Zavodu postoje i sobe gdje osuđenici mogu obavljati molitve. Međutim, osuđenici kako saznajemo od zaposlenih, te sobe, izuzev za vrijeme vjerskih blagdana, rijetko koriste.

Pritvorenici

U pritvorskoj jedinici nalaze se osobe protiv kojih se vodi istraga, osobe protiv kojih je sudski proces u toku i osobe koje čekaju izricanje pravosnažne presude.

Iz razloga što u KPZ Sarajevo ne postoje uslovi za to, pritvorenici nemaju radne aktivnosti, iako bi po evropskim normama trebali imati.

Nemaju ni sobu za slobodne aktivnosti već borave u svojim sobama, ali u svakoj sobi ima televizor.

Doručak, ručak i večera su u isto vrijeme kao i kod osuđenika.

Za pritvorenike je šetnja od 8.00 do 16.00 sati ali u šetnju idu u grupama, odnosno, kada sa šetnjom završe pritvorenici iz jedne sobe, tada idu iz druge, da ne bi dolazilo do kontakta između njih jer su mnogi saučesnici u izvršenju krivičnog djela.

Iako je u Zavodu jedno vrijeme bio postavljen aparat za ometanje signala kako pritvorenici i osuđenici ne bi mogli koristiti mobitele, uređaj je sklonjen jer je ometao signal i u sudovima.

Pritvorenicima posjetu odobrava sud, tako da raspored posjeta ovisi o odobrenjima nadležnih sudija.

Postoje slučajevi kada tokom posjete pritvorenicima neko uspije unijeti kako mobitel tako i drogu, ali takvi slučajevi su rijetki. Droga se uglavnom pokušava unijeti u pitama, tortama, cigaretama, a zabilježen je i slučaj kada je droga stavljena u papuču i to tako što je odlijepljen džon, stavljena droga, a potom je papuča ponovo zalijepljena. Međutim, stražari su pronašli tu drogu.

Izgrađen 1912. godine

Iako po svim pravilima pritvorenici i zatvorenici ne bi smjeli biti pod istim krovom, zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta, ipak, jesu.

Da bi smjestili sve pritvorenike i osuđenike zaposleni u sarajevskom Zavodu čine razne improvizacije, pa su sobe već pretrpane, te tako postoji i soba u kojoj je 14 kreveta.

Inače, KPZ Sarajevo izgrađen je 1912. godine za vrijeme austrougarske vladavine. Napravljen je prema potrebama u to vrijeme, a prema austrijskom popisu od 10. oktobra 1910. godine u Sarajevu je tada živjelo 51.919 stanovnika.

Danas na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) živi 297.416 stanovnika, dok u Kantonu Sarajevu živi oko 421.000 stanovnika.

Odlukom političara 1988. godine dva sprata Zavoda, i to prvi i drugi, dodijeljena su Sudu. Tom odlukom, prema riječima zaposlenih u Zavodu, izgubljen je danas prijeko potreban prostor za smještaj pritvorenika i osuđenika, izgubljeno je na funkcionalnosti, a ugrožena je i bezbjednost zatvora jer je zgrada faktički presječena na pola. U prizemlju su osuđenici, na prvom i drugom spratu su prostorije suda, a na trećem, četvrtom i petom su pritvorenici. Zavod je tražio povrat prostorija koje su dodijeljene Sudu, međutim, do danas ništa nije učinjeno.

  • Zadnjih godina u KPZ Sarajevo ulagana su minimalna sredstva iz budžeta i to za sitnije popravke. Političari koji opstruiraju izgradnju novih zatvorskih kapaciteta, trebali bi jedan dan provesti u KPZ-u Sarajevo – kazao nam je jedan od zaposlenih u Zavodu.

Inače, prema posljednjim informacijama, na izdržavanje kazne čeka oko 400 osuđenih osoba, ali su na slobodi, jer je sarajevski zatvor pretrpan. KPZ Sarajevo ima odjeljenja na Igmanu i u Ustikolini ali su ona otvorenog tipa.