BiH
6

Živković: Ako moj prijedlog zakona ne prođe, dajem ostavku kao član Kolegija

Piše: E. G.
Milorad Živković (Foto: Klix.ba)
Milorad Živković (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je završio raspravu o Prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine. Zastupnici će kasnije glasati o ovom prijedlogu predsjedavajućeg Doma Milorada Živkovića.

On je na kraju rasprave o Prijedlogu kazao da je poredio plaće zastupnika u susjednim državama kada je davao prijedlog visine plaća za parlementarce na državnom nivou u BiH.

Članovi Predsjedništva bi imali najveću plaću u državi kada je u pitanju izvršna i zakonodavna vlast. Živković je kazao da plaća zastupnika u Hrvatskoj iznosi šest prosječnih plaća u državi, a u Srbiji četiri. Budući da je BiH iza njih i po BDP-u, smatrao sam da je za zastupnika u BiH dovoljna plaća od tri prosječne u državi.

Načelno, Živkovićev prijedlog će čini se dobiti podršku, međutim, mnogi su najavili amandmane. Najviše se zamjera to što ovaj Prijedlog tretira buduću vlast i regulisanje njihovih plaća, ali ne i plaća sadašnje vlasti.

"Kada ovaj zakon bude usvojen u prvom čitanju, to više nije Živkovićev zakon, to je odluka Doma i on ide u komisijsku fazu. U komisijskoj fazi može se se staviti u ovaj zakon šta se god još hoće. U zavisnosti od usvajanja ovog zakona, i u prvom i u drugom čitanju, zavisit će da li ću uopće više sjediti ovdje u Kolegiju Zastupničkog doma i dat ću ostavku ako se on ne usvoji u oba čitanja, te razmisliti da li vi zaslužejete ovakvog predsjedavajućeg Doma ili ja kao predsjedavajući ovakav Parlament", kazao je, između ostalog, Živković.

Tok današnje rasprave o Živkovićevom prijedlogu možete pročitati ovdje.