|

Živko Budimir pozvao lidere na rješenje krize

Živko Budimir pozvao lidere na rješenje krize
22
S
SRNA
16.2.2013. u 17:03
11
komentara
22

dijeljenja
Živko Budimir pozvao lidere na rješenje krize Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvao je predsjednike sedam političkih stranka da se sastanu u utorak, 19. februara, radi pronalaženja rješenja za aktuelnu političku situaciju u Federaciji nakon ponovne blokade institucija vlasti.
Na sastanak su pozvani lideri SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HSP-a BiH Zvonko Jurišić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović.

Sastanak će biti organizovan u kabinetu predsjednika FBiH u utorak, 19. februara, u 12.00 sati, najavljeno je danas iz kabineta predsjednika FBiH.

Budimir je u ranijem saopštenju izrazio očekivanje da će lideri stranaka pokazati odgovornost i spremnost na poštivanje demokratskih postulata, dijaloga, kompromisa, te Ustava i Zakona i zakonskih procedura FBiH.

"Građani i narodi FBiH i BiH taoci su postojeće krize i nefunkcionisanja institucija FBiH zbog nedostatka dijaloga i kompromisa političkih stranaka i njihovih lidera. Evidentno je da su uzroci za postojeće stanje u lošim i nedorečenim zakonskim regulativama, kao i stavovima političkih stranaka koji kao prioritetni cilj imaju zadovoljenje stranačkih interesa", saopšteno je sinoć iz kabineta predsjednika FBiH.

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH juče je većina delegata iz reda bošnjačkog naroda glasala protiv smjene Vlade FBiH. Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi biće upućena Ustavnom sudu Federacije BiH.

Nepovjerenje Vladi je već izrazio Predstavnički dom na vanrednoj sjednici 12. februara sa 58 glasova poslanika iz stranaka aktuelne parlamentarne većine. Protiv takve odluke glasalo je 26 poslanika, a šest je bilo suzdržano.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja pokrenule su četiri stranke većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Kao razlog navedeno je da sadašnja Vlada nema podršku većine u Parlamentu.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...