BiH
0

Škaljić: Sjednica o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH 12. februara

FENA
U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za 12. februar u Sarajevu planirana je vanredna sjednica povodom inicijative za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade - izjavio je danas predsjedavajući Fehim Škaljić Agenciji Fena.

Dan ranije, 11. februara, isteći će rok do kojeg je o ovoj inicijativi trebalo da se izjasni sama Vlada, ali kako u njoj protekle sedmice nije bilo dovoljno ministarskih glasova za stavljanje tog pitanja na dnevni red, Predstavnički dom vjerovatno će zasjedati 12. februara.

Time će ispoštovati proceduralni rok, dodao je Škaljić, 30 dana od podnošenja inicijative, za dostavljanje Vladinog mišljenja, koje inače nije neophodno da bi se obavilo glasanje u Parlamentu.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma, čiji su članovi iz stranaka pozicije i opozicije, saglasni su da je sama inicijativa proceduralno u redu i da nema smetnje za održavanje vanredne sjednice u Parlamentu, kazao je ranije Škaljić.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo tu inicijativu, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.

Potpisnici traže da budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke "četvorke", odnosno aktuelne parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U sadašnjem sazivu Federalne vlade su ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava.