BiH
0

Sutra o datumu za provjeru povjerenja Vladi FBiH

FENA
Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu zasjedat će sutra i trebalo bi da odluči o datumu sjednice ovog doma na kojoj će biti inicijativa za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade.

Najčešće spominjani, ranije najavljivani datum za tu sjednicu je 12. februar, dan po isteku tridesetodnevnog roka za dostavljanje mišljenja same Vlade o inicijativi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić rekao je novinarima u Sarajevu da je u Parlament danas stiglo pismo grupe ministara u kojem stoji da je inicijativa dostavljena u Vladu 21. januara, što bi značilo da rok od 30 dana za njeno mišljenje još nije istekao.

Škaljić, međutim, kaže i da u Parlamentu postoje dokumenti koji mogu dokazati da je inicijativa proslijeđena iz Parlamenta 11. januara i dodaje bez detaljisanja da i današnje pismo devet ministara svjedoči o podijeljenosti u samoj Vladi. Po Škaljiću, nameće i zaključak da je održavanje sadašnje Vlade, koja nema podršku većine u Parlamentu, štetno.

On se, kaže, obratio i danas tražeći stav iz Vlade.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke "četvorke", aktuelne parlamentarne većine u Federaciji - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Proceduralno, i Vlada treba da dostavi mišljenje o inicijativi najkasnije za 30 dana po njenom pismenom prosljeđivanju iz Parlamenta, ali nedavno na sjednici Vlade nedavno nije bilo dovoljno ministarskih glasova za stavljanje te tačke na dnevni red.

Mišljenje Vlade inače nije neophodno, Parlament može glasati o (ne)povjerenju iako ona ne uputi njen stav, ali predsjedavajući Predstavničkog doma i ranije je izjavljivao da se drži propisanog tridesetodnevnog roka prije nego zakaže sjednicu u Parlamentu.

U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.

Potpisnici traže da budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke "četvorke", odnosno aktuelne parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U sadašnjem sazivu Federalne vlade su ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava.