BiH
0

Živinice: Načelnik Hasan Muratović podržao sve zahtjeve radnika Konjuha

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnički protesti u Tuzlanskom kantonu nastavljeni su danas u Živinicama gdje su se obespravljenim radnicima Fabrike namještaja Konjuh pridružili radnici iz Tuzle, Gračanice, Banovića...

Dio radnika se jutros, kao i svake srijede, okupio ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, a onda su se odlučili na odlazak u Živinice.

Predstavnici radnika imali su sastanak sa općinskim načelnikom Hasanom Muratovićem, koji je podržao njihove zahtjeve.

"Od nadležnih institucija, prije svega Vlade TK, tražit ćemo da se preispita privatizacija i otkup većinskog paketa dionica u Konjuhu. Na narednoj sjednici Općinskog vijeća usvojit ćemo izmjene odluke o građevinskom zemljištu tako da će zemljište u vlasništu Konjuha biti u prvoj kategoriji i neće se prodavati u bescjenje. Također, podržavamo i zahtjeve boračkih organizacija i neformalnih gripa građanja o smanjenju svih troškova i zaživljavanju veće socijalne pravde na ovom području", rekao je načelnik Hasan Muratović.

Predsjednik Sindikata Fabrike namještaja Konjuh Mevludin Trakić bio je zadovoljan ishodom sastanka, a naglasio je kako niko ne smije razjediniti radnike u borbi za njihova prava.

"Dobili smo obećanje od načelnika da će nas podržavati. Ukoliko to ne bude sproveo u djelo mi ćemo vas o tome obavjestiti. Mi ostajemo jedinstveni i nastavljamo svake srijede borbu za svoja prava", rekao je Trakić.

Radnici iz drugih preduzeća ponovili su kako traže uvezivanje radnog staža, izmirivanje doprinosa i reviziju privatizacije.