BiH
0

Ogorčeni radnici: Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti stečaj u Diti i Konjuhu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 200 radnika iz pet preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona protestovalo je danas ispred Kantonalnog suda u Tuzli i Vlade Tuzlanskog kantona.

Radnici upozoravaju sud i vlast da će se i dalje boriti za svoja prava, a već za sutra zakazani su novi protesti ispred BKC-a u Tuzli gdje će biti održana redovna sjednica Skupštine TK.

"Tražit ćemo da odmah prekinu redovnu i da organizuju tematsku sjednicu o temi stanja u privredi TK. Predlažemo im da pronađu novac i pokrenu proizvodnju u Diti i Konjuhu, jer će tako sačuvati blizu 1.000 radnih mjesta. Također, poručujemo im da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti otvaranje stečajnih postupaka u Fabrici deterdženata Dita i drvoprerađivačkom preduzeću Konjuh iz Živinica“, rekao je Sakib Kopić, jedan od predstavnika okupljenih radnika.

Radnici su se dogovorili da i dalje, svake srijede, protestuju ispred Kantonalnog suda i Vlade TK, a dogovorit će se i masovni odlazak u Sarajevo na proteste ispred relevantnih institucija.

Radnici traže da im se obezbjedi pravo na zdravstvenu zaštitu, te da se radnicima bez ikakvih primanja isplati jednokratna novčana pomoć od 500 KM. Od Kantonalnog suda TK zahtjevaju da se realizuju izvršne presude.

Slično kao i ranije, ogorčenim radnicima niko se nije obratio iz Kantonalnog suda i Vlade TK.