BiH
27

Tuzla: Radnici još tri preduzeća pridružili se protestima

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Dite, Konjuha, Guminga, Poliolchema i Polihema nastavili su sa svojim mirnim okupljanima ispred zgrade pravodusnih institucija. Za razliku od ranijih srijeda, obespravljenim radnicima danas su se pridružile kolege iz preduzeća Tuzlaputevi, Livnice čelika i Tuzlakvarca.

Rukovodstvu Kantonalnog suda u Tuzli poručeno je kako moraju što prije realizovati pravosnažno donesene presude.

"U preduzećima gdje postoji šansa za pokretanje proizvodnje nećemo dozvoliti otvaranje stečajnih postupaka", naveli su nezadovoljni radnici.

Predstavnici radnika koji su se danas pridružili protestima naveli su identične probleme. Bez primanja su najmanje 12 mjeseci, nije im uvezan radni staž, a nemaju pravo na liječenje.

"Nakon posljednjih događanja znamo da se nagomilani problemi ne mogu riješiti preko noći. Međutim, tražimo da prioritet svih prioriteta bude pravo na liječenje. Ne smijemo dozvoliti da nam radnici umiru, a da nemaju ovjerene zdravstvene knjižice", poručio je Enes Tanović, predsjednik Sindikata Polihema.

Na narednim protestima radnici očekuju da im se pridruže i druge kolege koje nemaju plata i zdravstvenog osiguranja.

Poslije mirnih protesta ispred pravosudnih instutucija, radnici su na kratko zadržali ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata TK gdje su izviždali predsjednicu granskog sindikata hemije i nemetala Katu Iveljić. Mirne proteste okončali su ispred devastirane zgrade Vlade TK.