BiH
283

Zimska idila na bosanskohercegovačkim planinama, sezona u punom jeku

Piše: E.S.H
Vlašić (Foto: Vlasic-online.com)
Na Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću danas vlada prava zimska idila, a sezona je u punom jeku. Skijaši uživaju na stazama, a idealno je vrijeme i za šetnju, sunce probija oblake, a temperature su do pet stepeni u minusu.

Ono što je najvažnije je da gostiju ima na planinama i da su stvoreni svi uslovi za uživanje u čarima zime.

Dragan Mijić, rukovodilac za prodaju i smještaj hotela Maršal, nam je rekao da je Bjelašnica danas u svom najljepšem izdanju.

"Vrijeme je izvrsno, sunčano, a uz sve to imamo dovoljno snijega. I narednih dana očekujemo više gostiju. Skijaši su već na stazi, trosjed radi, tako da svi napokon uživaju", prenio nam je Mijić dio atmosfere. Na Bjelašnici je oko minus pet stepeni, tako da su uslovi idealni, a oni nešto hrabriji mogu uživati i u noćnom skijanju.

Mijić je izrazio nadu da će se ovakvo vrijeme zadržati i za vrijeme zimskog raspusta. Mjesta još uvijek ima, a važno je da su putevi prohodni do svih objekata.

Jahorina također posjetiocima nudi idealne uslove za skijanje. Temperatura je minus tri stepena, a visina snijega je 65 centimetara Danas rade šestrosjed Poljice, šestosjed Ogorjelica, šestosjed Skočine-Prača, lift Poljice, lift Željo, lift Olimpik i Baby-lift. Radno vrijeme vertikalnog transporta je od 9 do 16 sati.

Ivana Lizdek iz Olimpijskog centra Jahorina nam je rekla da narednih dana očekuju nove padavine što će omogućiti idealne uslove za skijanje u nastavku sezone.

"Na Jahorini je danas sunčano vrijeme, vertikalni transport je u pogonu i moguće je skijanje na svim olimpijskim stazama", kazala je Ivana Lizdek za Klix.ba. Noćno skijanje je otvoreno u novogodišnjoj noći na stazi Poljice, a omogućeno je i srijedom, četvrtkom i petkom po cijeni od 15 KM.

Željka Pendeš iz hotela Pahuljica na Vlašiću nam je rekla da je situacija na Vlašiću idilična.

"Temperatura je oko minus pet stepeni. Sunca još uvijek nema, ali je staza odlična. Gosti koji su proveli novogodišnju noć na Vlašiću danas odlaze, ali dolaze novi. Očekujemo da će cijele sedmice biti gostiju", rekla nam je Željka Pendeš.

Na Vlašiću radi staza i uslovi su, kao i na ostalim planinama idealni za skijanje. Ukoliko imate još slobodnih dana nakon novogodišnjih praznika, naoružajte se ski opremom i pripremite se za odličnu zabavu na snijegu. Sezona na bh. planinama je napokon krenula.