Strahovlada u RS-u
37

Žestoko u NSRS-u: "Ako usvojite ovaj zakon Republika Srpska neće postojati"

S. H.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak na današnjoj sjednici u Banjoj Luci, na kojoj se raspravlja o zakonu kojim je planirana kriminalizacija klevete, iznio je nekoliko vrlo zanimljivih teza.
Kriminalizacija klevete je nešto što će najviše pogoditi medije i generalno slobodu govora. Iako su brojne domaće, ali i strane organizacije iznijele kritike na račun prijedloga zakona kojeg zagovara aktuelna vlast u RS-u, o usvajanju zakona će se glasati u četvrtak.

Crnadak, koji je žestoko kritikovao predloženi zakon poručio je da da vlast želi apsolutno kontrolisan prostor.

"Usvajanjem ovog zakona imat ćete situaciju da u zatvoru šah igraju ubica i čovjek koji je ispričao vic o političaru u kafani. Briga vas što smo izolovani, što smo odsječeni od svijeta, kada napravite kontrolisan prostor. Kada dobijete masu koja ne smije da pisne, da bilo šta progovori. Ovo je moderni Goli otok. Samo nemate špalire da udarate kao na Golom otoku", rekao je Crnadak.

Naglasio je da vlast ovim potezima pravi zemlju malih zombija.

"Još samo da uvedete ministarstvo istine koje će prosuđivati o svima nama pojedinačno. Ovaj zakon je udarac za RS. Jer RS koja nije slobodna ne može da postoji, dugoročno je neće biti. Neće je biti ako u njoj nema ljudi koji su slobodni da kažu šta misle", naglasio je.

Poručio je da narod ovo više neće da trpi.

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, kleveta i uvreda bi trebale postati krivična djela za koja se predviđaju enormno visoke novčane kazne.