BiH
0

Žestoka rasprava u Parlamentu FBiH o Budimiru

Piše: J. H.
Živko Budimir (Foto: Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon obraćanja Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, zastupnici Parlamenta FBiH su počeli raspravu o kriterijima po kojima je ad hoc komisija donijela zaključke o nedostojnosti obnašanja funkcije predsjednika FBiH i njegove smjene.

Spomenka Mičić, zastupnica SBiH, kazala je da broj ukupnih pomilovanja njoj ništa ne znači i da to nije nešto što u ovom momentu treba pomoći pri donošenju odluke o podršci zaključcima.

"Broj pomilovanja je jedna, a struktura i način su druga dimenzija. Gdje je granica ponašanja predsjednika FBiH u odnosu na mandat, Parlament i građane FBiH? U jednom trenutku sam se zapitala šta se desilo da jedna takva ličnost dovede sebe uz stanje da potpuno ignoriše oduke Predstavničkog doma Parlamenta BiH", kazala je Mičić.

Mirza Ustamujić iz SBB-a pozvao se na Član 2 Zakona o pomilovanju, koji predviđa konsultacije sa potpredsjednicima i upitao Budimira da li je poštovao zakon.

Zastupnik Mahmut Alagić iz SDP-a se pita kako je Budimir sebi dozvolio da se, kao predsjednik Federacije BiH i šef izvršne vlasti ovog bh. entiteta, nađe u ovakvoj aferi. On se također pozvao na jedan od zaključaka Doma naroda, u kojem su Budimira pozvali da podnese ostavku na funkciju predsjednika FBiH.

"Nije komisija ta koja će odlučiti da li je predsjednik FBiH dostojan funkcije ili ne. O tome odlučuje Ustavni sud FBiH. Institut nedostojnosti obavljanja ove funkcije ne mora nužno završiti krivičnim postupkom", kazao je Alagić.

Ismet Osmanović iz Kluba SDA kazao je da je ovo "isfingirana afera kojom se želi skloniti predsjednik FBiH". Njegov stranački kolega Irfan Ajanović kazao je da nije bitno o kome se radi u ovom slučaju, da li je to Budimir ili neko sa Himalaja, te da će on nastaviti boriti se za pravdu.

Munib Jusufović iz SBB-a je opisao statistiku pomilovanja koju je na početku današnje sjednice Parlamenta FBiH opisao kao "miješanje žaba i baba" te pozvao Budimira da podnese ostavku.

"Ovo je prvi slučaj u svijetu da je ovakvo nešto učinjeno, da nije ispoštovao parlamentarnu većinu. Ne znam zašto je to uradio", kazao je Jusufović.

Nasir Beganović iz SBB-a je kazao da je u ovom konkretnom slučaju prekršen Zakon o pomilovanju te je naveo nekoliko primjera, kako je kazao, kršenja Ustava FBiH i zakona. On je naveo da je predsjednik FBiH trebao postupiti prema Ustavu kada je do njega došao zahtjev parlamentarne većine i premijera FBiH za smjenu Vlade.

Jasenko Selimović iz SDP-a kazao je da se danas vodi rasprava o tome da li je predsjednik FBiH dostojan funkcije i da Parlament nije sudnica. On je dodao da statistika o pomilovanjima, koju je Budimir obrazložio na početku današnje vanredne sjednice, nije relevantna.

"Mi u SDP-u smatramo da je Budimir nedostojan funkcije. Minimum političke i moralne odgovornosti bio bi podnošenje ostavke na funkciji predsjednika FBiH", kazao je Selimović.

Dževad Agić iz SDA pozvao je ad hoc komisiju da provjeri sva pomilovanja prethodnih predsjednika FBiH.

"Mislim da je ovo samo dobro upakovana politička igra", kazao je Agić.

U toku je rasprava zastupnika o tome da li je Živko Budimir, predsjednik FBiH, dostojan funkcije koju obavlja.