BiH
13

Tri čana komisije koja ispituje Budimira napustila sjednicu

FENA
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Irfan Ajanović (SDA), Ivica Jurčić (Narodna stranka Radom za boljitak)) i Željko Asić, kadar novoformirane stranke Živka Budimira Stranka pravde i povjerenja napustili su današnju sjednicu Parlamentarne komisije čiji je mandat da ispita je li Živko Budimir dostojan vršiti funkciju predsjednika Federacije BiH.

Po prijevremenom napuštanju zasjedanja, Ajanović je kazao da on neće dalje učestvovati u radu ovog tijela jer ono nema kriterije na osnovu kojih bi moglo zaključiti je li Budimir dostojan njegove visoke funkcije ili ne.

"Bez takvih kriterija ne želim kršiti ljudska prava i biti inkvizicija", izjavio je Ajanović novinarima.

Irfan Ajanović tvrdi da je većina članova Komisije već pripremila unaprijed zaključke koji idu u smjeru da se Živko Budimir proglasi nedostojinim funkcije.

Na novinarska pitanja na koga misli kad kaže „većina članova Komisije“, odgovorio je da je tu riječ o „najnovijoj parlamentarnoj većini u kojoj je i Stranaka za BiH ili ono što je od nje ostalo“, kako je naveo.

Ova komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, formirana sa zadatkom da ispita je li Živko Budimir dostojan funkcije predsjednika FBiH, trebala bi da donese zaključke koje će predložiti Predstavničkom domu FBiH nakon što je danas saslušala Budimira, a ranije i potpredsjednike Federacije BiH Mirsada Kebu i Svetozara i Pudarića, kao federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

Njeni članovi su predstavnici političkih stranaka u Federalnom parlamentu.

Budimir je danas izjavio pred članovima Komisije kako smatra da nije prekršio zakon, zlupotrijebio ovlasti time te je donio neke odluke o pomilovanju osuđenika.

Podsjetimo, Budimir je upravo pod sumnjom da je prekršio zakon i ovlasti u vezi s pomilovanjima uhapšen 26. aprila i odveden iz njegovog ureda u Sarajevu u pritvor u Mostar, odakle je pušten 24. maja.