{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz "tehničkih razloga" prekinuta sjednica komisije koja raspravlja o Budimiru

F
29.5.2013. u 17:35
15
22
Iz "tehničkih razloga" prekinuta sjednica komisije koja raspravlja o Budimiru
15
Iz "tehničkih razloga" prekinuta sjednica komisije koja raspravlja o Budimiru
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sjednica Parlamentarne komisije formirane sa zadatkom da ispita je li Živko Budimir dostojan vršiti funkciju predsjendika FBiH prekinuta je danas u Sarajevu i njen nastavak najavljen je za sutra u 12 sati.
Predsjednik Mirnes Alagić (Stranka za BiH) prekid je objasnio tehničkim razlozima da bi Komisija, na osnovu transkripta današnjeg saslušanja Živka Budimira i ostalih prikupljenih dokumenata, sažela njene zaključke koje treba da u formi prijedloga dostavi Predstavničkom domu.

Sjednicu su i prije njenog prekida napustila tri člana Komisije - Irfan Ajanović iz Stranke demokratske akcije, Ivica Jurčić iz Narodne stranake Radom za boljitak i Željko Asić iz Stranke pravde i povjerenja koju je nedavno osnovao Živko Budimir.

Predsjednik Alagić i ostali članovi smatraju da ovo parlamentarno tijelo ima puni kapacitet da predloži zaključke Predstavničkom domu i u slučaju daljenjeg odsustva članova koji su napustili sjednicu.

Irfan Ajanović je napuštanje obrazložio time da Komisija ne može donositi zaključke jer nema utvrđene kriterije na osnovu kojih bi Predstavničkom domu mogla predložiti zaključke je li Budimir nedostojan njegove funkcije ili ne.

Ajanović je novinarima ustvrdio da je većina članova Komisije već unaprijed pripremila zaključke prema kojima Budimir nije dostojan funkcije.

Predsjednik Mirnes Alagić nije želio komentirati te Ajanovićeve navode.

Komisija za ispitivanje činjenica o tome je li Budimir dostojan vršiti funkciju formirana je nedavno u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Njeni članovi su iz političkih stranaka, zastupljenih u ovom domu.

Prije prekida današnje sjednice, njeni članovi su saslušali Živka Budimira, a ranije i potpredsjednike Federacije BiH Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića, kao i federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.

Na osnovu svih saslušanja i dokumenata koje je prikupila, sutra bi trebalo da formira zaključke i predloži Predstavničkom domu.

Budimir je danas članovima Komisije izjavio da on smatra kako nije prekršio ovlasti donoseći odluke o pomilovanju osuđenika.

Predsjednik Federacije BiH Budimir, uhapšen je 26. aprila u njegovom uredu u Sarajevu pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti a pušten je iz pritvora u Mostaru 24. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: