Kako se odvijala drama na Jahorini
0

Zenuni: Vogrinec bi bio spašen da je helikopter došao na vrijeme

Piše: A. Dž.
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Simon Vogrinec, paraglajderista koji je u nedjelju sletio u minsko polje na južnim obroncima Jahorine i ostao bez obje noge mogao je biti spašen da je helikopter stigao na vrijeme, tvrdi Mirvad Zenuni, predsjednik paraglajding kluba Extreme Sport koji je prvi obaviješten o nesreći dvojice Slovenaca.

Zenuni za portal Sarajevo-x.com priča kako se cijela drama odvijala.

"U subotu je nas deset bilo na Bjelašnici. Oko 12 sati nam se javilo pet momaka iz Slovenije, raspitivali su se gdje se može letiti. Zaključio sam da se radi o neiskusnim pilotima koji lete godinu ili dvije. Upoznao sam ih sa Bjelašnicom i dogovorili smo se da letimo u nedjelju. Igrom slučaja dao sam im našu radio frekvenciju i svoj broj telefona ako im nešto bude trebalo", priča Zenuni kako se upoznao sa slovenskim paraglajderistima.

"Moj brat puno krvari! Pomozi!"

U nedjelju se Slovenci nisu pojavili. Zenuni kaže da je mislio da su otišli kućama, no u 14.20 sati je stigao telefonski poziv.

"Nazvao me ovaj drugi momak sav u panici. Kada mi je rekao da su na južnoj strani Jahorine presjeklo me je. Znamo da je to područje minirano. Zavapio je 'Moj brat puno krvari! Pomozi!'. Nije znao objasniti gdje se nalaze, ali smo otprilike znali gdje bi to moglo biti", priča naš sagovornik.

Zenuni i njegova ekipa su, zatim, krenuli tražiti pomoć. Obaviještene su policija, hitna i Gorske službe spašavanja. Znali su da se radi o nepristupačnom terenu i da nesretnog momka jedino helikopter može izvući na vrijeme.

"Tada smo saznali da Federacija i RS imaju neka besmislena pravila i da dežuraju na smjenu. Sedam dana jedni, sedam drugi. Red je bio na RS i oni su preuzeli akciju spašavanja, a pošto su oni preuzeli, helikopter Oružanih snaga BiH, koji je bio spreman u Rajlovcu, se nije mogao dići jer će doći helikopter iz Banje Luke. Čekalo se tako dva sata, a do nastradalog niko nije došao. Da su spasioci stigli na vrijeme noge bi Vogrinecu bile spašene", tvrdi Zenuni.

Spasioci nisu dobili helikopter na vrijeme

Nakon toga naš sagovornik odlučuje da obavijesti Slovensku ambasadu u Sarajevu.

"Tražio sam da oni urgiraju da EUFOR digne svoj helikopter. Gospođi koja se javila sam rekao da ako se helikopter ne digne u narednih pola sata dečko će sigurno umrijeti. Gorska služba spašavanja s Pala je vrhunski odradila svoj posao, ali su kasnili jer nisu imali helikopter", ogorčen je Zenuni koji je uvjeren da je Vogrinec živ samo zato što ima jaku želju za životom.

"On radi u Kliničkom centru u Ljubljani pa je sam sebi previjao rane. Glavni krivci smo mi i neriješeni odnosi između Federacije i RS. Još jedan veliki problem je što nema obilježja da je teren miniran", zaključuje Zenuni i poručuje svima koji se bave ovim esktremnim sportom da gdje god dođu da lete da se jave domaćim paraglajderistima.