Dvije osobe poginule
51

Srušile se dvije letjelice japanske mornarice, sumnja se šta je uzrok nesreće

S. Š.
Helikopter japanske mornarice (Foto: EPA-EFE)
Helikopter japanske mornarice (Foto: EPA-EFE)
Jedna osoba je poginula, dok se za sada sedam vodi kao nestalo, u padu dva helikoptera japanske mornarice koji su se srušili u more nakon što su pokušali izbjeći sudar.

Glasnogovornik japanskih snaga za samoodbranu rekao je da se nesreća dogodila kasno u subotu i prema prvim informacija jedna osoba je odmah pronađena, a potom je utvrđeno da je u beživotnom stanju.

Ministar odbrane Japana Minoru Kihara rekao je da su spasioci u moru uočili "ono za šta se vjeruje da je dio letjelica".

"U ovom trenutku uzrok je nepoznat, ali prvo dajemo sve od sebe da pronađeno one članove posade koji se, za sada, vode kao nestali", rekao je Kihara.

Rekao je da je ministarstvo preuzelo letove i da "analizira uzrok incidenta uključujući mogućnost sudara između dvije letjelice".

Čini se da su se helikopteri srušili tokom noćne obuke kod ostrva Izu u Pacifiku, javila je televizija NHK, prenosi Guardian.

Komunikacija sa jednim helikopterom je izgubljena u 22:38 sati kod ostrva Torishima, a minut kasnije primljen je signal za hitne slučajeve iz ove letjelice, javio je NHK.

Oko 25 minuta kasnije, vojska je shvatila da je komunikacija sa drugim avionom izgubljena u istom području.