Ozbiljne prijetnje
42

Zenička policija upozorila građane na zloupotrebu društvenih mreža

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je izdalo upozorenje građanima zbog zloupotrebe društvenih mreža, nakon što su pojedinci na svojim pravim ili lažnim profilima objavili neprimjerene sadržaje ili uputili ozbiljne prijetnje drugim osobama.

U upozorenju MUP-a ZDK su istakli da policija prijetnje na društvenim mrežama shvata krajnje ozbiljno i da u takvim slučajevima, po zaprimljenoj prijavi, poduzimaju sve mjere i radnje za koje su nadležni.

"Poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, kako bi se utvrdio identitet osobe koja upućuje prijetnje i kako bi se pristupilo njenom procesuiranju. Posebno naglašavamo da se ovakvim provjerama pristupa krajnje ozbiljno i da se svaki slučaj, u saradnji s Tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, detaljno dokumentuje i provjerava", stoji u saopćenju MUP-a ZDK.

Dodali su kako pored osjećaja straha kod pojedinca kojem su upućene konkretne prijetnje, sve veći broj ovakvih slučajeva može i kod građana i ukupne javnosti izazvati osjećaj straha i nesigurnosti, što je negativan aspekt pomenute nedozvoljene pojave i ponašanja.

"Ovom prilikom posebno upozoravamo sve građane na posljedice zloupotrebe društvenih mreža, kao i upućivanja prijetnji putem njih te naglašavamo da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svaku takvu prijavu provjeriti te u skladu sa svojim ovlastima, poduzetim mjerama i radnjama utvrđivati prekršajnu ili krivičnu odgovornost svake osobe za koju se utvrdi da je putem društvenih mreža uputila drugoj osobi ozbiljne prijetnje ili drugim sadržajem izazvala osjećaj straha i nesigurnosti", poručili su iz MUP-a ZDK.