BiH
111

Zemir Sinanović: Stoji li iza pretresa Klixa skriveni cilj MUP-a RS?

Piše: E. M.
Zemir Sinanović
Zemir Sinanović
Doktor socioloških nauka i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Zemir Sinanović prokomentarisao je današnji upad pripadnika MUP-a KS i RS u redakciju portala Klix.ba, smatrajući da je rasvjetljavanje slučaja "Dva papka" od strateškog, a ne lokalnog i regionalnog značaja.

Sinanović je je istakao da je kupovina glasova u slučaju "Dva papka" nezabilježen slučaj u demokratiji, te da upad službenika MUP-a u prostorije Klix.ba govori da jedini mogući cilj, opravdana službena istraga sa ciljem procesuiranja najvećeg korupcijskog skandala, nije pravi cilj.

Međutim, Sinanović je za Klix.ba kazao da su mogući i prikriveni ciljevi ističući nastavak demonstracije moći institucija i organa RS na području Federacije Bosne i Hercegovine.

"RS se ponaša kao 'država u državi', kao u slučaju 'ganjanja' ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadika Ahmetovića od strane pripadnika MUP-a RS po zgradi Vijeća ministara BiH 2010. godine. 'Opravdanim' službenim istragama slučaja Cvijanović sa ciljem ne procesuiranja, već otkrivanja onoga ko je snimao Željku, došlo bi se do otkrivanja padataka ko je to toliko moćan da 'nadzire' ne samo Željku Cvijanović, već samim tim i funkcionere u RS, a posebno ono šta oni rade lokalno, regionalno ili globalno što je posebno interesantno sa aspekta perspektive BiH ka euroatlanskim integracijama ili usporavanju navedenih aspiracija", istakao je Sinanović.

Izuzimanje cjelokupnog "dokaznog" materijala prema riječima Sinanovića može imati skriveni cilj MUP-a RS, a to je da se sazna ko "moćan" stoji za Klix.ba s obzirom da je Klix.ba prvi objavio snimak Cvijanović.

"Zbog navedenog, 'rasvjetljavanje' slučaja Cvijanović Republici Srpskoj nije od lokalnog i regionalnog, već od strateškog interesa, a to se rijetko dešava. Obavještajno iskustvo govori da je i ranije u Bosni i Hercegovini bilo sličnih afera, pa čak i sa težim obilježjima koje su zahtijevale hitnu i temeljnu istragu nadležnih organa, ali takve istrage su se rijetko dešavale, a niti približno kao u slučaju 'Cvijanović'", zaključio je Sinanović.