BiH
766

MUP RS-a vrši pritisak na portal Klix.ba zbog afere prisluškivanja Željke Cvijanović

Piše: Redakcija
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Prvi "osumnjičeni" medij, i kako sada stvari stoje općenito jedini osumnjičeni, u aferi "Snimak" dosadašnje i buduće premijerke RS-a Željke Cvijanović je portal Klix.ba.

MUP RS-a je u proteklim danima kontaktirao naš portal te su nas pozvali na informativni razgovor u Banju Luku, tačnije pokušali su izvršiti pritisak na našu redakciju da otkrijemo izvore i način na koji smo došli do audiosnimka, budući da smo prvi objavili i obznanili kako premijerka kupuje "papke" radi formiranja većine u Narodnoj skupštini RS-a. Kao i svim građanima, dužnost nam je da sarađujemo s policijom, ali ne i da trpimo pritiske.

MUP RS-a se pogubio u cijelom slučaju

Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom tog bh. entiteta bi trebalo istjerati na čistac aferu "Snimak" ili "Dva papka", čiji je glavni akter Željka Cvijanović. MUP RS-a, najprije će biti, ima zadatak da uvjeri javnost da je snimak montiran, pa već danima neuspješno i traljavo pokušavaju pobiti ono što su ranije rekli.

Ako je premijerku neko snimao u više navrata, a potom sve montirao da izgleda kao razgovor o kupovini zastupnika, što se ranijih dana pokušalo tvrditi, onda je to ujedno i šamar MUP-u RS-a kojem se dogodio katastrofalan propust, s obzirom na to da oni brinu o sigurnosti Željke Cvijanović, pa bi valjda morali i primijetiti da je neko konstantno snima duži period.

MUP RS-a bi trebao istražiti i istjerati na čistac i to da li je zaista bilo kupovine zastupnika, što bi značilo najgrublji mogući oblik korupcije počinjene u najvišim institucijama entiteta. Ukoliko je bilo, počinile su ga i najviše rangirane osobe u entitetu. Na dokazivanju prvog intenzivno rade, a ovo drugo izuzetno bitno je tek ovlaš spomenuto.

Policija RS-a je prvo, dakle, tvrdila da je snimak montiran, nakon čega je njen direktor Gojko Vasić prije nekoliko dana izjavio da u ovom trenutku nije bitno da li je izvršeno vještačenje snimka, ali da će nadležno tužilaštvo tražiti da vještačenje obave domaći stručnjaci, ali i njihove kolege iz inozemstva.

Na ovaj način je Vasić podstaknuo sumnju da MUP snimak uopće nije vještačio, već su, vežući konja gdje aga kaže, odmah požurili s tvrdnjom da je montiran, kako su ranije saopćili: "Montirani kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS, snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje, na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te je na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i NN osoba sagovornika".

"Željki se nema šta prišiti", rekao je njen šef Milorad Dodik kada ju je u nedjelju imenovao ponovo mandatarkom Vlade RS-a. Ako Dodik tako kaže, a zna se da je njegova posljednja, ko drugi onda ima šta da joj "prišiva". I zaista, vjeruje li iko u ovoj zemlji da će MUP RS-a istražiti i drugu stranu priče koja kaže da je većina sastavljena i od kupljenih "papaka", kako su ih nazvale kolege iz zastupničkih klupa.

Klix.ba neće otkriti svoje izvore

MUP mora odnekud početi, pa je počeo od novinara pozivajući ih na višesatno ispitivanje. Upravo tako nam je rečeno jučer u MUP-u RS-a na informativnom razgovoru na kojem su bili predstavnici Klix.ba, portala koji je prvi objavio audiosnimak na kojem Cvijanović govori o kupovini dvojice zastupnika.

Dakle, prvi "osumnjičeni" medij u aferi "Snimak" je portal Klix.ba, čiji su predstavnici pozvani na informativni razgovor u prostorije MUP-a RS, kojem su, osim predstavnika našeg portala, prisustvovali istražitelji kojima je Specijalno tužilaštvo RS-a dalo nalog da dođu do informacije o tome kako je snimak razgovora Cvijanović došao do javnosti. Istražitelji su svojim policijskim metodama pokušali od nas izvući ime izvora preko kojeg je Klix.ba došao do spornog snimka koji je uzdrmao tamošnju javnost, pogotovo vladajuću elitu. Nakon što smo im kazali da ne namjeravamo otkrivati izvor, istražitelji su pokušali citiranjem zakona po kojem smo, navodno, krivično odgovorni i po kojem nam, navodno, prijeti zatvorska kazna. S obzirom na činjenicu da kao novinari imamo potpuno pravo na zaštitu našeg izvora, ovaj informativni razgovor smo shvatili kao ozbiljan pritisak na medije i svakako ćemo tražiti zaštitu novinarskih udruženja i drugih institucija u BiH.

Klix.ba nikada nije i nikada neće otkriti svoje izvore, pod bilo kakvim pritiskom. Također, uposlenici portala Klix.ba u svakom momentu će postupiti u skladu sa zakonom i kao građani se odazvati na poziv policije. Nakon prvog telefonskog poziva da dođemo na razgovor u MUP RS-a, putem svoga advokata Klix.ba se tamošnjoj policiji obratio pismenim putem, tražeći objašnjenje zbog čega smo pozvani i u kojem svojstvu nas pozivaju. MUP, eto nekim čudom, "nije dobio" taj upit proslijeđen faxom na odgovarajući broj. No, svejedno smo pristali na mukotrpno naduravanje i ubjeđivanje sa pripadnicima sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i ostalih čuda.

S druge strane, MUP RS-a, bar javnost ne zna da jeste, nije pozivao na razgovore one za koje javnost sumnja da su davali i primali novac ili dobili neke druge pogodnosti da bi bili dio većine ili da bi se održali na vlasti. Borba protiv korupcije i svakog drugog oblika kriminala trebala bi biti zajednički interes i nama i MUP-u RS-a. Međutim, nismo uvjereni da smo na istoj strani u ovom slučaju.