BiH
28

Profesor Asim Mujkić: Pritisak MUP-a RS na portal Klix.ba je skandalozan

Piše: N. J.
Asim Mujkić (Foto:Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asim Mujkić (Foto:Feđa Krvavac/Klix.ba)
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić ocijenio je skandaloznim pritisak MUP-a RS na redakciju našeg portala u vezi sa aferom prisluškivanja dosadašnje i buduće premijerke manjeg bh. entiteta Željke Cvijanović.

Podsjetimo, glavni urednik i direktor portala Klix.ba pozvani su iz MUP-a RS na informativni razgovor, gdje im je traženo da otkriju izvore i način na koji je naša redakcija došla do audiosnimka na kojem se može čuti kako Željka Cvijanović kupuje "papke" radi formiranja većine u Narodnoj skupštini RS. Naravno, naše izvore nismo otkrili.

Profesor Mujkić je na početku razgovora za naš portal istakao kako osuđuje pritisak koji provodi policija RS-a, dodajući da u posljednje vrijeme naša država, nažalost, sve više nalikuje na policijsku državu.

"Jedan od takvih primjera se dešavao i tokom februarskih protesta, kada su iz policije dijeljeni pozivi demonstrantima. A takvih primjera ima još. Osnovni problem je u tome što glavni promotori redukcije slobode sjede na vlasti. BiH u posljednje vrijeme zapravo opstaje na uskraćivanju prava", ocjenjuje Mujkić.

Policijski zahtjev da redakcija portala Klix.ba otkrije svoje izvore Mujkić je okarakterisao skandaloznim.

"To je naprosto skandalozno. Pozivam novinare da ostanu ustrajni, jer ako bi oni počeli otkrivati svoje izvore, šta će nam onda mediji. Novinarstvo bi izgubilo svaki smisao", istakao je Mujkić.