Banja Luka
116

Željko Kovačević trebao biti u zatvoru, a ubijen tokom napada na Slavišu Krunića

Klix.ba
Željko Kovačević (Foto: ATV)
Željko Kovačević (Foto: ATV)
Željko Kovačević, od ranije poznat organima gonjenja, trebao je da bude u zatvoru u trenutku kada je učestvovao u napadu na biznismena Slavišu Krunića.

Kovačević je 2016. godine pao u ruke banjalučke policije zbog sumnji da je iznuđivao novac od vlasnika poznate ćevabdžinice "Kod Muje" u Banjoj Luci. Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a potvrdio Osnovni sud u Banjoj Luci.

Hapšen je i 2011. godine u akciji "Strijelac", kada je policija kod njega pronašla 452 ukradena predmeta i 20 hiljada maraka u falsifikovanim kovanicama od po pet maraka.

Zbog toga je u međuvremenu osuđen prvostepenom presudom na pet godina zatvora. Ipak je bio na slobodi jer mu Osnovni sud u Banjoj Luci nije otkucao rješenje presude, zbog čega je jedan sudija disciplinski kažnjen.

Detalji likvidacije Krunića: Bilo je kao ratno stanje, ubice čekale s dvije strane

Kovačević je, kako su ranije mediji javljali, na osnovu Interpolove potjernice Hrvatske uhapšen zbog razbojništva i pokušaja ubistva počinjenog 2009. godine. Sud BiH je donio odluku o puštanju na slobodu jer je utvrđeno da ima državljanstvo BiH.

Prethodno je Kovačević, zbog razbojništva iz devedesetih godina, pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog razbojništva, a u Kazneno-popravnom zavodu Foča je odležao devet i po godina zatvora.

Opozicioni političar Vojin Mijatović je za Klix.ba podsjetio kako je upozoren pred izbore da puštaju ljude iz zatvora da bi svi oni koji govore drugačije od predstavnika vlasti u RS-u bili mete.

"Jedan od ovih koji je napao Slavišu Krunića je nekidan pušten iz zatvora. Vikendom kriminalci i ubice izlaze iz zatvora, hodaju po Banjoj Luci i zastrašuju ljude. Mi živimo u gorem režimu nego što je onaj u Sjevernoj Koreji", rekao je Mijatović.