|

Željka Cvijanović: Uspjeli smo napraviti izbalansiran Zakon o radu

Željka Cvijanović: Uspjeli smo napraviti izbalansiran Zakon o radu
0
S
SRNA
28.12.2015. u 10:03
6
komentara
0

dijeljenja
Željka Cvijanović: Uspjeli smo napraviti izbalansiran Zakon o radu Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je Vlada uspjela napraviti izbalansiran zakon o radu koji vodi računa i o radnicima i o poslodavcima i koji sadrži slična rješenja kao i zakoni u okruženju, dok je Zakon o radu FBiH najrestriktivniji.
Na pitanje Srne da prokomentariše opravdanost zahtjeva poslodavaca da se u Republici Srpskoj donese identičan zakon o radu kao u FBiH s ciljem ujednačavanja uslova poslovanja, Cvijanovićeva je rekla da je opravdano tražiti ujednačavanje uslova poslovanja dva entiteta, ali da se to ne postiže samo zakonom o radu.

"Ako poslodavci kažu da će biti u nepovoljnijem položaju zato što rješenja u ovom zakonu nisu identična, onda treba da budu korektni i kažu i to da je njihov položaj značajno povoljniji u odnosu na poslodavce u FBiH kad je riječ o cijeni električne energije koja je znatno niža u Srpskoj, ali i zbog rješenja u nekim drugim zakonima", naglasila je premijer Srpske.

Ona je navela da je s druge strane sindikat, koji kaže da ništa ne treba mijenjati, odnosno da ne treba donositi novi zakon i zbog toga su jednostavno odlučili da ne pregovaraju, što je je nerealno, ali i neodgovorno.

"Ako je Vlada bila spremna da razgovara još mjesec dana ili čak i duže da bi se došlo do zadovoljavajućih, ali realnih rješenja, onda je trebalo da i sindikalci pokažu istu spremnost, a ako nisu zadovoljni rezultatima uvijek mogu organizovati proteste, jer za to nikad nije kasno, niti im to pravo bilo ko osporava", konstatovala je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Da Vlada nije pokazala socijalnu osjetljivost, istakla je premijer Srpske, mnoga od prava bi ostala nezaštićena, upravo jer je sindikat odlučio da se izoluje iz ovog procesa.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...