|

Željka Cvijanović: Žao mi je radnika, ali neću odustati od zakona o radu

Željka Cvijanović: Žao mi je radnika, ali neću odustati od zakona o radu
55
Piše: Er. M.
28.12.2015. u 21:12
90
komentara
55

dijeljenja
Željka Cvijanović: Žao mi je radnika, ali neću odustati od zakona o radu Foto: Arhiv/ Klix.ba
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je večeras žaljenje što je došlo do današnje, kako je navela, situacije uoči razmatranja novog zakona o radu u ovom bh.entitetu, ističući da je sve što se dešavalo do rasprave u Narodnoj skupštini RS-a bilo bespotrebno.
"Bez imalo samozadovoljstva mogu reći da niti jedan predsjednik vlade nije uložio toliko vremena kao ja da bi razgovarao sa socijalnim partnerima", kazala je Cvijanović zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednica Vlade RS-a je istakla kako je Vlada u obzir uzela i zakonska rješenja iz regije, ali i Zakon o radu koji je ove godine usvojen u Federaciji BiH dodajući kako je Savezu sindikata RS-a morao biti ponuđen nekakav radni materijal s obzirom na to da nije bilo mogućnosti bilo kakvog dogovora sa Savezom.

"Žao mi je što smo danas došli u ružnu situaciju. Sve što se dešavalo bilo je bespotrebno i sve je bilo dio scenarija", kazala je Cvijanović.

Ona je dodala da su prilikom kreiranja Prijedloga zakona o radu uzeti u obzir i stavovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da ti stavovi nisu bili razlog za donošenje novog zakona o radu.

"Svi smo se opredijelili da razvijemo realni sektor, a Vlada RS-a je u Prijedlogu vodila računa i o potrebama naših radnika", istakla je Cvijanović.

Cvijanović je dodala i da postoji mogućnost da se djeluje amandmanski jer je kako kaže i sama svjesna da ovaj Prijedlog zakona nije savršen.

Odbacila je optužbe sindikata da je Vlada RS-a vršila pritisak na Savez ističući kako neko ko vrši pritisak ne pregovara sa sindikatima osam i deset sati.

"Vlada je izašla sa prijedlogom zakona koji je dobra osnova za vođenje kvalitetne rasprave u NSRS-u i da se amandmanima promjene zakonska rješenja kako bi se dobio kvalitetan zakon", rekla je Cvijanović.

Stava je da se Vlada RS-a ponijela odgovorno s obzirom na to da su mjesecima vođeni pregovori sa Savezom sindikata.

"Ovdje se danas ne radi o zaštiti radničkih prava. Radi se o nečemu drugom, ipak neću dolijevati ulje na vatru, ali nemam namjeru ni da odustajem od onog što treba da radimo", kazala je Cvijanović.

Na kraju je dodala da se vlast trudila da ponudi najbolja rješenja, ali da od boljeg uvijek može biti bolje.

"Uzeli smo u obzir i potrebe sindikata i poslodavaca. Žao mi je zbog radnika koji su došli ovdje misleći da je Vlada RS-a pripremila nešto i da NSRS treba usvojiti nešto protiv njihovih interesa", zaključila je Cvijanović.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...