BiH
8

Cvijanović: Naša verzija Zakona o radu bolja od one u FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjoj Luci da je radna verzija novog zakona o radu u RS-u neuporedivo bolja od Zakona o radu u Federaciji BiH.

"Apsolutno nisam saglasna sa Savezom sindikata Republike Srpske da je naša verzija zakona o radu lošija od one u FBiH. Ako je stav Sindikata da je bolja verzija u FBiH, nije problem da istu takvu uputimo ovdje u skupštinsku proceduru", rekla je novinarima Cvijanović.

Ona je navela da je u radnoj verziji zakona o radu u RS-u predviđeno da zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme bude dvije godine, dok je u FBiH propisano tri.

"U FBiH je predviđeno da ugovor na određeno vrijeme bude pravilo, dok je kod nas to izuzetak. U FBiH je predviđeno da plata pripravnika bude 70 posto od prosječne plate, dok je u RS-u 80 posto", pojasnila je Cvijanović.

Ona je istakla da se u FBiH ne definišu pitanja prekovremenog rada, dok se u Republici Srpskoj to definiše i ograničava broj časova prekovremenog rada.

"I prilikom evidentiranja radnika smo izbjegli moguće zloupotrebe poslodavaca. Kod nas je predviđeno da pauza bude plaćena, kao i minuli rad, za razliku od FBiH", kaže Cvijanović.

Premijer RS-a je naglasila da je dobila obećanje poslodavaca da će paralelno sa usvajanjem zakona o radu raditi i na utvrđivanju kolektivnog ugovora.

"Vlada RS-a je uložila mnogo i pokušala da poboljša odnose dva socijalna partnera, znajući da je u pitanju važan zakon. Zbog toga mi je nelogično da Savez sindikata ne učestvuje u razgovoru o pravima radnika, ali ćemo mi njihovu odluku poštovati", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da pitanje porodiljskog bolovanja ostaje jedna od dominantnih tema.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je nastojala da izbjegne veoma rigidna rješenja, koja su dio Zakona o radu u FBiH.

"Zbog toga smo i tražili da se svi uključe u razgovore da bismo došli do rješenja koja će da podrže Vlada, Sindikat i poslodavci", kaže Cvijanović i napominje da je Vlada RS-a uložila mnogo truda i vremena da svi postanu dio procesa donošenja novog zakona o radu.

Ona je napomenula da je bilo logično da Savez sindikata Republike Srpske, koji govori o pravima radnika, razgovara o novom zakonu o radu i doprinese očuvanju određenih prava.

"Oni su odbili da učestuju u razgovorima. Netačno je da nisu dobili poziv da dođu juče u Vladu, ali nipošto nisu dobili poziv da dođu na razgovore socijalnih partnera, jer to tako nije bilo predviđeno", rekla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je u petak, 18. decembra, na sastanku u Vladi dogovoreno da u ponedjeljak, 21. decembra, u Ministarstvu rada bude održan sastanak radne grupe od devet članova - po tri od svakog socijalnog partnera.

"Očekivali smo da se pojave predstavnici Saveza sindikata. Međutim, njih 30 je došlo u popodnevnim satima, umjesto tri kako je bilo dogovoreno", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da Vlada RS-a može da pregovara još mjesec dana, ukoliko Savez sindikata tako bude htio.