BiH
53

Željezno Polje: Oružane snage BiH pomažu u raščišćavanju nanosa nakon poplava

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Zeničko-dobojskog kantona, nakon poplava od prije par dana, još uvijek se saobraća otežano na većini lokalnih i regionalnih puteva. Razlog tome su učestali odroni koje su pokrenule obilne kišne padavine. Saobraća se uporeno i radi sanacije puteva na pojedinim putnim dionicama, javlja Anadolija.

Iz Kantonalne uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kazali su kako su zbog prestanka padavina vodostaji svih rijeka na području ovog kantona u opadanju ili su u normalnim granicama. Stoga nema problema ni u snabdijevanju vodom ,a telekomunikacioni saobraćaj je također, u funkciji.

Sva raspoloživa mehanizacija kako pravnih lica tako i Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite, općinskih službi civilne zaštite, su angažovana na ugroženim područjima, a posebno na lokalitetima Nemile, Orahovice, Bistričaka, Topčić Polja, Željeznog Polja, Bradića i drugih ugroženih naselja i sela, gdje se vrši uklanjanje posljedica nedavnih nepogoda, kao i uspostava putnih komunikacija prema navedenim ugroženim mjestima.

Na osnovu informacija iz  Kantonalne uprave civilne zaštite, uspostavljena je putna komunikacija Nemila-Bistričak, nakon čega su se stvorili uslovi prohodnosti za mjesta koja gravitiraju na ovom području: Šerići, Smajići, Kolići...

Na terenu su i ekipe Oružanih Snaga BiH u Željeznom Polju sa jednim rovokopačem i dva kamiona, koji intezivno rade na produbljivanju korita rijeke Željeznice.

I na području općine Žepče, stanje se pokušava normalizovati, a prvenstveno se radi na produbljavanju korita rijeke Željeznice.