BiH
2

Pojačani radovi na sanaciji šteta na području ZDK-a

FENA
Zahvaljujući pojačanim aktivnostima na sanaciji šteta od poplava i klizištva stanje na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) se normalizuje.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, trenutno na području mjesne zajednice Željezno Polje, u općini Žepče, rade tri teške građevinske mašine, koje je angažovala ova uprava i građevinska mehanizacija Oružanih snaga BiH.

Ove mašine su raspoređene i izvode radove na produbljavanju korita rijeke Željeznice na pravcu Donja Golubinja - selo Čole.

"Teren je dosta težak i teško je utvrditi, šta je ustvari bilo korito rijeke Željeznice, obzirom da je i putna komunikacija u potpunosti oštećena i djelomično odnešena izlijevanjem navedene rijeke", kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sead Đanović.

U blizini ovog lokaliteta službe općine Žepče su angažovale još dvije građevinske mašine, koje vrše probijanje putne komunikacije iz naselja Mjestova ravan prema seli Čole, kako bi se i ovaj alternativni putni pravac osposobio.

Na području općine Zenice intenzivno se radi na uklanjanju posljedica uzrokovanih prirodnim nepogodama, prije svega na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti na najugroženijim putnim pravcima nakon pojave novih klizišta.

I dalje mehanizacija radi na raščišćavanju nanosa u naselju Topčić Polje, a građevinska operativa radi i na drugim dijelovima općine, gdje se raščišćavaju putne komunikacije, naplavine i klizišta.

U općini Maglaj sanirani su lokalni putevi, a saobraćaj za naselje Donje Bradiće se odvija jednom trakom, jer se poduzimaju veće aktivnosti i nastavljaju radovi na rasčišćavanju spomenutog putnog pravca, koji je ugrožen velikim novim klizištem nakon poplava protekle sedmice.