Na dan dženaze Harisu Žigi
123

Zelene beretke u srijedu izlaze na proteste u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke KS
Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke KS
Članovi Udruženja Zelene beretke će u srijedu izaći na proteste u Sarajevu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH. Protesti će biti organizovani na dan kada će biti klanjana dženaza njihovom saborcu Harisu Žigi, koji je u subotu ubijen u naselju Bistrik.

Kako nam je potvrdio Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke KS, okupljanje je zakazano za srijedu u 13:30 sati na mjestu na kojem je ubijen Haris Žiga na Bistriku. "Nakon okupljanja ćemo otići pred zgrade Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, MUP-a KS i Vlade KS.

Pred Tužilaštvom i MUP-om ostat ćemo po pet minuta, a pred Vladom deset minuta, nakon čega ćemo mirnom kolonom u vozilima nastaviti do Stupa, a potom se vratiti na Bistrik kod zgrade Pokopnog društva Jedileri, odakle ćemo krenuti na dženazu našem saborcu do mezarja Hambina carina na Širokači. Dženaza će biti klanjana u 16:30 sati", rekao je Švrakić za Klix.ba.

Na proteste će izaći i veći broj građana koji su nezadovoljni sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH. Kantonalni sud u Sarajevu je odredio jednomjesečni pritvor Suadu Kurtoviću (29) iz Skoplja i Mirzi Miliću (24) iz Sarajeva, koje se sumnjiči za ubistvo Harisa Žige (49). Podsjetimo, oni su napali i usmrtili Žigu nakon što ih je zamolio da ne maltretiraju vlasnika trgovine na Bistriku.