Protesti zbog ubistva
2

FOTO / Sarajevo: Građani ostavili tabute, tražili ostavke i kružili gradom

Piše: N. Grabovica
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Udruženja Zelene beretke i drugi građani Sarajeva organizirali su danas proteste u glavnom gradu BiH, čime su izrazili svoje nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom. Nezadovoljstvo građana je eskaliralo nakon ubistva Harisa Žige, njihovog saborca koji je ubijen u subotu u naselju Bistrik.

Na mjestu gdje je u subotu ubijen Haris Žiga okupilo se danas u 13:30 sati više desetaka građana i njegovih saboraca, koji su automobilima krenuli preko mosta Ćumurija, odakle su Obalom Maka Dizdara došli pred Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Vladu i sjedište MUP-a KS. Na svakoj od ovih lokacija zadržali su se nekoliko minuta, a ispred svake od zgrada su ostavili po jedan prazan tabut, čime su upozorili na to da bi se svako od građana Sarajeva mogao naći u istoj situaciji u kakvoj se našao Žiga i smrtno stradati samo zato što bi pokušao spasiti nedužne građane.

"Došli smo u situaciju da nas neko ubija po gradu, isto kao u ratu. Mi ćemo i sada, kao što smo i tada, odbraniti naše porodice, naše domove i sugrađane. Ovo je samo simboličan način na koji želimo upozoriti na krajnje lošu sigurnosnu situaciju u gradu", rekao je Alić.

Nadležni ignorisali okupljanje

Na pitanje novinara zašto nema nikoga od nadležnih na ovom okupljanju, Alić je rekao da njihovo prisustvo nije ni očekivao.

"Niko od nadležnih nije tu. Oni koji su glavni krivci za ovakvu sigurnosnu situaciju se naravno ne pojavljuju, ali zato nam pričaju kako je sigurnosna situacija zadovoljavajuća i uspoređuju je sa situacijom u evropskim gradovima. Ne zanimaju nas ni Evropa ni drugi gradovi, nadležni jednostavno ne rade ništa da zaštite naše živote i živote naše djece", rekao je Alić.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke Kantona Sarajevo je kazao da će Udruženje podnijeti tužbu protiv nadležnih u KS zbog neobezbjeđivanja sigurnosti građana.

"Ovim protestom želimo ukazati na problem i upozoriti vlasti da nećemo više tolerisati da nas ubijaju oni za koje smo se borili tokom agresije na BiH. Od 1992. do 1995. smo se borili za slobodnu BiH da bismo toj djeci, koja nas danas ubijaju, omogućili da slobodno žive", izjavio je Vahid Alić, predsjednik Udruženja Zelene beretke Općine Stari Grad.

Tabuti i ostavke

Kolona automobila je s Bistrika krenula prema zgradi Tužilaštva Kantona Sarajevo, gdje su ostavili tabut "za glavnog kantonalnog tužioca". Potom su se uputili pred zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su također ostavili tabut. On je ovaj put bio "poklon za ministra Muhameda Budimlića".

Ispred zgrade Vlade KS je položen tabut za premijera Fikreta Musića, sve kantonalne ministre i skupštinske poslanike.

Švrakić se obratio građanima i rekao da mu je žao što se ovo dešava u Sarajevu dok političari dijele fabrike, institucije i položaje.

"Žao mi je što ministar Budimlić ne prepoznaje nesigurnost koju građani osjećaju. Neka jedan dan skine rotacije, ostavi tjelohranitelje, prošeta gradom i vidjet će zašto se građani tako osjećaju", rekao je Švrakić. On je dodao da će podnijeti tužbu protiv Vlade KS i poslanika, jer su se zakleli da će građanima osigurati mir.

Iz zgrade je izašao premijer Musić, koji se nakon povika i zatraženih ostavki brzo predomislio i vratio u sigurnost zgrade Vlade KS.

Nakon obilaska institucija koje smatraju odgovornim za ubistvo Harisa Žige i lošu sigurnosnu situaciju u Sarajevu, članovi Zelenih beretki i ostali građani Sarajeva u koloni su se uputili prema Stupu, odakle su se vratili do Bistrika. Odatle su krenuli na dženazu Harisu Žigi na mezarju Hambina carina na Širokači.