BiH
3

ZD PS BiH raspravlja o izvinjenju Vučiću zbog incidenta u Potočarima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku današnje sjednice zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraju treću tačku dnevnog reda.

Naime, na prijedlog zastupnice Aleksandre Pandurević Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra zaključak u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima 11. jula.

U prijedlogu se kaže da Parlamentarna skupština BiH osuđuje incident u Potočarima, upućuje izvinjenje predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću uz nadu da ovaj događaj neće izazvati dodatne negativne posljedice.

Denis Bećirović rekao je da je protiv ovakve formulacije navedene tačke dnevnog reda, ali i protiv činjenice da se Vučiću izvinjava najviši zakonodavni organ BiH. Bećirović je upitao i je li se iko izvinio za incidente prilikom polaganja kamena-temeljca za obnovu Ferhadije, je li iko odgovarao za smrt Murata Badića te i zašto Srbija nije uputila izvinjenje za kamenovanje navijača BiH na utakmici dvije nogometne reprezentacije odigranoj u Beogradu. Bećirović smatra da Parlament BiH ne treba usvojiti ove zaključke posebno s obzirom na činjenicu da se ove godine obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

Šemsudin Mehmedović ponovio je svoju raniju ocjenu da incident koji se desio u Potočarima nije dobar i ne odgovara ni samim Bošnjacima.

"Ako se neko treba izvinjavati onda je to predsjedavajući Vijeća ministara BiH i to je već učinjeno. Za nas je posebno neprihvatljiva druga tačka i klub SDA neće podržati ovaj prijedlog“, rekao je Mehmedović.

Zastupnik SNSD-a Staša Košarac rekao je da se ni on ne slaže s predloženim tekstom koji sadrži zaključak te da bi on mogao koristiti i oštrije riječi jer smatra da se nije radilo o incidentu već o pokušaju ubistva o kojem je, moguće, bio upoznat i vrh jednog naroda. Prema njegovom mišljenju, ključno je da reagiraju institucije BiH te da odovorni budu kažnjeni.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je da je namjera SDS-a bila da se iskorisiti pozitivna atmosfera jer je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno usvojio izjavu o incidentu u Potočarima. On je pokušao da se smiri retorika te da je i ovaj zaključak s ciljem da se smire strasti.

Nakon polusatne rasprave predsjedavajući Šefik Džaferović zatražio je jednosatnu pauzu za ručak.